Obytná věž C

Obytná věž C
Spolupráce:Marjan Starič, Petra Slukan

Adresa: Prvomajska Ulica, Majske poljane, Nova Gorica, Slovinsko
Investor:Majske poljane d.o.o.

Soutěž:2002
Realizace:2007 - 09.2010

Užitná plocha:8200 m2
V blízkosti hlavního železničního nádraží v Nove Gorici počítá územní plán s vybudováním trojice jedenáctipodlažních věží a rozsáhlým podzemním parkovištěm. Obytná věž C se nachází v spusedství budoucího souboru Majske Poljane ležícího u železniční stanice Nova Gorica. V první fázi výstavby vznikne podél ulice Prvomajska trojice bytových věží.
Architektonické řešení věžového bloku C vychází ze soutěžního návrhu z roku 2002 (který byl následně oceněn prvním místem) a zapracován úřady do územního plánu. Základní myšlenka spočívá ve vrstvení dvoupodlažních segmentů na sebe. Jednotlivé hmoty jsou na sebe vyskládány kolem vertikálního jádra tak, aby na vzniklých ústupcích a převisech mohly být venkovní terasy. Vertikalita obytné věže je tak potlačena a přeměněna v řadu horizontálních vrstev poskytujících věži dynamiku.
Objekt tvoří dvě patra podzemních parkovišť, dvoupodlažní komerční podnož a nad ní deset pater bytů, přičemž nejvyšší byty jsou dvoupodlažní. Přízemí a galerie jsou určeny pro veřejné využití (obchody, kanceláře, služby). Dvoupatrový suterén slouží k parkován, zásobování, sklady obchodů, sklepy bytů a technické zázemí domu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ravnikar Potokar arhitekturni biro