Mateřská škola Ajda

Otroški vrtec Ajda

Mateřská škola Ajda
Spolupráce:Andrej Kotnik, Tjaša Mavrič, Tina Marn

Adresa: Javornik, Ravne na Koroškem, Slovinsko
Investor:Městský úřad Ravne na Koroškem

Realizace:2011
Užitná plocha:73 m2


Miran Kambič
Ravne na Koroškem je dvanáctitisícové město na severu Slovinska, které se může kromě bohatého sportovního vyžití a jedné z největších knihovnických sbírek v zemi, pochlubit více než čtyřsetletou tradicí ve výrobě oceli.
Mateřská škola Ajda, která se nachází na jednom z panelových sídlišť z 80. let minulého století, nahradila dočasný přístavek z roku 2009 od stejného autora. Rychlý nárůst počtu malých dětí ve městě tehdy Jure Kotnik vyřešil použitím tří levných ISO kontejnerů připojených ke stávající školce. Kontejnerové řešení, které dokázalo během jediného dne rozšířit kapacitu o čtrnáct dětí, se místním osvědčilo a místní úřad souhlasil s trvalým připojením dalších třinácti prefabrikovaných dílců. Nová přístavba o celkové ploše 73 čtverečních metrů tak nabízí téměř dvojnásobek požadovaných ploch na dětskou hernu. Kontejnery jsou pod společnou střechou spojeny do jediného celku, přičemž prostory mezi jednotlivými kontejnery jsou využívány jako šatny, kryté terasy a vstupní hala. Stavba z kontejnerů měla tu výhodu, že pořizovací náklady byly podstatně nižší než u jiných nově vznikajících školek ve Slovinsku.
Školku Ajda tvoří tři hrací místnosti, dvě kryté terasy, dvě umývárny, šatna a víceúčelová vstupní hala. Vnitřní místnosti nejsou pouze prostornější než ve stávající školce, ale rovněž lépe osvětlené. Dlouhé prosklené fasády umožňují dětem lepší kontakt s okolní zahradou. Univerzální vstupní hala slouží také původní školce k pořádání výstav a divadelních představení, společnému čtení i hraní. Na jednom z nároží školky byla vybudována krytá terasa z týkového dřeva, kde si mohou děti hrát na čerstvém vzduchu během celého roku i při nepříznivém počasí.
Podobně jako u dočasného přístavku je i zde součástí návrhu tzv. 'didaktická fasáda' tvořená antracitově zbarvenými izolačními panely, na nichž jsou rozloženy barevné magnetické pásky umožňující lehkou manipulaci k podpoře dětské představivosti. Fasáda tak napomáhá k lepší motorice, podporuje tvořivost a děti se mohou každý den těšit do školky, protože pokaždé vypadá trochu jinak.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Arhitektura Jure Kotnik