Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Campo di Marte

Autor: Gino Valle
Adresa: Sacca Fisola, Benátky, Itálie | mapa
Realizace: 1980-86

Svým umístěním na odvrácené straně Mulino Stucky zhodnocuje tento soubor doposud druhořadé fasády okolních staveb. Mezi dvěma protilehlými kanály vyvstává několik navenek uzavřených budov, které zachycují atmosféru místní architektury. Uvnitř se však ukazují v jiném světle. Vnitřku pravoúhlé struktury vyniká odkaz na funkcionalistickou architekturu.
Projekt vznikl z potřeby města Benátky přestavět starou průmyslovou oblast a zřídit 94 sociálních bytů. Návrh Gina Valle počítá s tím, že soukromí obyvatel začíná až za prahem bytu. Všechny ostatní cesty, dvory, zahrady a náměstíčka jsou užívány jako společný městský prostor. Jako byty samotné tváří se i celá čtvrť: několik málo opakujících se stavebních prvků jsou společné i se slovníkem Benátek. Rozhodnutí užít cihly, které charakterizují měřítko celé stavby, zároveň pomáhá udržovat síť 165 cm, na které spočívá celý systém bytového komplexu. Vertikální členění fasád odpovídá vnitřnímu sledu. Soubor vícepatrových bytů se střídá s prázdnými prostory, kudy přichází světlo. Ucelená soustava pod- loubí umožnila vznik zdrženlivě laděného veřejného prostranství, ale i přístup k horním bytům.
Aby mohla být splněna jasná představa budoucích nájemníků, byl navržen přístup do všech bytů pouze jediným vchodem. Toto řešení rozvíjí systém úzkých benátských "Calli", přízemních a částečně zvýšených podloubí umožňujících přístup ke všem domovním dveřím. Podloubí nevytváří jen mnohotvarý veřejný prostor s přístupovými cestami, ale i dvě náměstí "Campo" a "Campazzo". Tyto visuální prostorové vztahy portikus-loubí-campo-calle-campazzo jsou páteří celé kompozice. Důležitou roli hrají i vedlejší cesty, jejichž lehké posunutí od osy nabízí stále nové perspektivy a výhledy na různé cíle. Úkolem bylo vytvořit typicky benátské prostředí z moderních prefabrikovaných prvků. Dalo by se říct, že návrh splnil svoji úlohu znamenitě.
Zdroj: Pietro Fiorini | TU Výmar
Vložil: Petr Šmídek, 21.10.08
Návštěvnost: 41904 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.