Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce jako tvůrčí akt

Autor: Geraldine Savary
Adresa: Jankovského, Holešovice, Praha, Česká republika
Realizace: 06 / 2012

Zadání
Vytvoření moderního bytu k nastěhování v Praze, Holešovicích, z prostoru o rozloze 40 m², který pochází ze 70. let 19. století.



Designová zvláštnost projektu: Prolínání starého a nového
Setkávání dvou světů, starého a nového: využití již přítomných prvků, které se u nás jinak běžně mažou, a přidání prvků moderních: dřevěné dveře v kontrastu se stylovými ocelovými lampami, dveře pocházejí z Chefchaouenu, kovové lampy jsou vyrobené na zakázku a natřené jasnými barvami.
Obnažení původní struktury: cihly v obývacím pokoji a původní dřevěná podlaha, která by jindy skončila na smetišti. Dřevěné dveře jsou oškrábané na přírodní dřevo. Panty a kliky dveří a oken jsou odhalené a vyniká tak jejich autentičnost - tyto detaily vnášejí do celku závan minulosti.
Odhalení historických prvků: obnažený původní dveřní oblouk v cihlové stěně v obývacím pokoji je stopou po rozdělení původně většího bytu za éry komunismu. V projektu vyznačuje vstup do kuchyně a obývacího pokoje.
Nádech exotiky: dvířka šatny pocházejí z Maroka.

Prostor a prostup
Emoce a charakter prostoru: tvorba rozmanitých prostředí s použitím rozličných materiálů: cihly v koupelně jsou natřeny na bílo, chodba se strukturovanou zdí zvýrazněná tlumeným světlem v podlaze, čistý vzhled ložnice s průsvitnými bílými závěsy namísto zdi, které dodávají pocit soukromí i otevřenosti a lehkosti, obývací pokoj s obnaženými červenými cihlami, které působí industriálním dojmem a zároveň zachovávají původní strukturu domu a dodávají prostoru teplo.
Oddělení soukromých a veřejných prostor: ložnice je umístěna směrem do tichého dvora, obývací pokoj do ulice.
Větrání průvanem: chodba funguje jako komín mezi okny na obou stranách (jedním do dvora a dvěma do ulice).



Proporce, návaznost a rytmus
Rovnoměrně rozmístěné lampy v chodbě, zapuštěná podlahová světla namířená nahoru, rovnoměrně rozmístěná mezi závěsné lampy, které svítí dolů. Od vchodových dveří do obývacího pokoje tak vzniká tak dojem perspektivy. Barvy postupují od žluté k oranžové, červené, bílé, šedé a tmavě šedé jako duha, bílé světlo se odráží na různobarevném kovu. Zapuštěná světla zvýrazňují světlo a stín na zdi a vytvářejí dojem rytmu.

Závěr
Konečným výslekem je byt k nastěhování jako tvůrčí akt, jehož přidanou hodnotou je design ve znamení prolínání starého a nového. Rekonstrukce je moderní, a přitom zdůrazňuje a respektuje minulost bytu. Vyzdviháváním struktury vytváří dojem útulnosti, klidu, vzdušnosti a světla.


Spolupráce: Tomáš Severa, Martin Snítil
Text článku: Anu Kanniganti
Foto: Tomáš Severa

















Autor: Jan Kratochvíl, 28.07.12
Návštěvnost: 71523 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
WAU! Matej Farkaš 27.07.12 15:18
Ne... Vendys 29.07.12 13:00
Nemyslím Matej Farkaš 30.07.12 14:23
krásné! Helena Sváčková 02.08.12 11:55
úložné prostory cocainesocialism 02.08.12 13:07
neomítnuté cihly u sprchy - průser!!! Mikifron 22.10.12 15:51
výhrada k fotkám Fatabuna 25.01.13 17:09
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.