Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Zubařská ordinace Stamboldžioski

Autor: Enota | Dean Lah, Milan Tomac
Spolupráce: Zana Starovič, Nuša Završnik Šilec, Sabina Sakelšek, Anna Kravcova, Nebojša Vertovšek, Marko Volf, Esta Matković
Adresa: Sončna ulica 8, Pristava, Nova Gorica, Slovinsko | mapa
Investor: Samo Stamboldžioski
Náklady: 340 000 Euro Projekt: 2006
Realizace: 2010 Užitná plocha: 175 m²

Lublaňské studio enota se proslavilo především díky postupnému rozšiřování lázeňského areálu v pohraničním Podčetrteku. Ve podobném situaci se nachází také budova zubařské ordinace, která leží v obytné čtvrti Pristava na okraji Nove Gorice u hranice s Itálií.
Nová zubní ordinace nahradila bývalé prostory tísnící se v přízemí rodinného domu. Ve výsledné podobě přístavba nabrala takových rozměrů, že původní dům začal působit jako by on byl připojen k ordinaci. Ordinace se svojí vnitřní náplní výrazně liší od okolních domů. Vzhledem k tomu, že plošné nároky ordinace byly dvojnásobné v poměru ke stávajícímu domu, musel se využít přirozený sklon terénu a přístavba do něj částečně zapuštěna. Úroveň architektury sousedních rodinných domů neumožnila navázat na kontext a tak se autoři rozhodli obrátit pozornost k okolní krajině. Zapuštěním objektu do svahu se zmírnil dopad velkého objemu na své okolí. Přes svůj expresivní výraz podobající se předimenzovanému betonovému Fierendelovu nosníku stále dobře zapadá do obytné čtvrti. Forma vychází z provozu ordinace. Zatravněné střecha plynule přecházející v louku napomáhá k lepšímu pohlcení stavby krajinou. Průčelí domu tvoří masivní rámy z pohledového betonu s velkoplošnými skleněnými výplněmi, v nichž se zpětně odráží okolní příroda. Nepravidelný tvar střechy a fasád se liší od klasických proporcí sousedních domů. Na nároží je střecha mírně nadzvednutá, což zároveň označuje vstup do ordinace. Kromě snahy nevyčnívat ze svého okolí má zakopání také příznivý vliv na energetické nároky při provozování domu. Vnější povrchy, kde je energetická ztráta logicky nejvyšší, je v tomto případě minimalizována a bezezbytku využitá k přirozenému osvětlení pracovišť lékařů. Vzrostlé stromy stojící před ordinací zabraňují přehřívání interiéru v letních měsících a dále snižuje finanční nároky na klimatizaci.







Autor: Petr Šmídek, 17.07.12
Návštěvnost: 42593 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.