Mojžíšův most

Mojžíšův most
Autoři:Ro Koster, Ad Kil, Martin van Overveld
Adresa: město Bergen op Zoom, Halsteren, Nizozemí
Realizace:2011
Užitná plocha:50 m2
Náklady:250 000 Euro


Holandský svaz architektů se rozhodl udělit titul 'Stavba roku 2011' nezvyklému projektu mostu zakopaného do vodního příkopu. Autory tohoto díla, které je více uměleckým konceptem než plnohodnotnou inženýrskou stavbou, jsou Ro Koster a Ad Kil z holandské kanceláře Ro&Ad. Zakopaný most znovu spojuje pevnost Fort de Roovere, která je součástí západobrabantské vodní obranné linie datované až do roku 1628. Tyto valy  během války se Španěly a později s Francouzi sloužily k zaplavení okolní krajiny a znepříjemnění útočníkovy situace. V 19. století tento obranný areál zanikl a teprve před časem byl znovu obnoven jako pomník, ale také součást celostátní turistické trasy a cyklostezky.
V usnadnění přístupu do obranného objektu Fort de Roovere se ukrývá paradox, který si architekti zdůvodnili takto: „Pochopitelně, že bylo nanejvýš nepřístojné položit přes val most, zejména pak odtud, kudy dříve přicházeli nepřátelé, a proto jsme učinili most neviditelným. Teprve při bližším pohledu se cesta k pevnosti otevře úzkým příkopem. Stejně jako kdysi Mojžíš rozdělil Rudé moře, můžete také vy projít vodou.“
Cesta prochází vodním příkopem s přesností archeologického řezu. Celý objekt zůstal nadále ukrytý zrakům a jediné, co je vidět, jsou pouze hlavy návštěvníků procházejících zapuštěným mostem.
0 komentářů
přidat komentář