Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům, Český Kras

Autor: SPORADICAL architektonická kancelář | Josef Kocián, Aleš Kubalík, Jakub Našinec, Veronika Sávová
Adresa: Česká republika
Náklady: 4 300 000 CZK Projekt: 2009-10
Realizace: 03/2011 - 01/2012 Užitná plocha: 150 m²
Zastavěná plocha: 100 m² Obestavěný prostor: 608 m³

V létě roku 2009 jsme společně s budoucím stavebníkem zavítali do lokality v blízkosti Berounky. Široké údolí se zalesněnými svahy bylo v minulosti rekreační oblastí, která se postupně mění na rezidenční.  Dnem údolí vede cesta lemovaná protáhlými parcelami (cca 50 x 15 m) orientovanými kolmo k vrstevnicím. Zástavba řídne směrem ven z obce, stavební parcely se mění na zahrady s chatami. Nejdříve jsme zvažovali úpravu jedné z chat což se ukázalo díky ochraně přírody nereálné. Nakonec se naskytla příležitost koupit jednu z parcel včetně domu, s možností rekonstrukce. Úprava stávajícího objektu se postupně ukázala jako méně výhodná, rozhodli jsme se pro novostavbu.

Na místě původního čtvercového objektu (cca 9 x 9 m) je navržen nový dům obdélníkového půdorysu 7,6 x 12,3 m. Jednoduchá hmota zakončená sedlovou střechou je kratší stranou orientována k příjezdové cestě. Symetrický štít má shodnou šířku i výšku 7,6 m. Střecha má sklon 45° a je nasazena v polovině výšky domu, tedy ve 3,8 m. Ze střešní roviny vystupuje vikýř s rovnou střechou odsazený od severního štítu. V severovýchodním nároží k domu přiléhá jednoduchá hmota zádveří. Hmotové řešení bylo limitováno poměrně přísnou regulací CHKO Český kras.
Lapidární forma domu je umocněna strohou fasádou z dubových prken, která pomocí skládacích okenic zakrývá velkorysá okna v přízemí. Výjimkou je čtvercové neotvíravé okno ve štítu.
Zúžení domu oproti původní stavbě uvolnilo prostor podél delších stran, aby tak mohla vzniknout dřevěné paluba, která plynule navazuje na obytné přízemí. Na jihu, před domem je plocha největší, rozšiřuje tak hlavní obytný prostor propojený s terasou velkou prosklenou posuvnou stěnou přes celou šířku domu. Široké schodiště přes potok spojuje terasu s jižní částí zahrady a přístupovou cestou. Za domem na severu, kde začíná pozemek stoupat v prudký svah zpevněný opěrnou zdí vznikla severní zahrada, která  bezprostředně navazuje na horní patro a poskytuje stinnou alternativu jižní terase.

Konstrukce domu je celodřevěná fošnová, ztužená z vnitřní strany OSB deskami, které plní zároveň funkci parobrzdy. Skladba stěn je difúzně otevřená. Z vnější strany je zakončena difúzní fólií chráněnou proti povětrnosti obkladem z dubových prken různé šířky. Jižní štítová stěna je tvořena příhradovým nosníkem doplněným šikmými prvky - věšadlem pro zmenšení průhybu. Skládaná střešní krytina je z betonových tašek.
Projekt
Fotograf
Daniela Dostálková
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.06.12
Návštěvnost: 69921 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Pekné. Andrej 28.06.12 16:14
Krása Lumír Gazda 29.06.12 19:09
slušná práce EJT 02.08.12 02:15
cena Josef Kocián 02.08.12 17:34
cena je skvela david 02.08.12 19:32
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.