Rodinný dům Pulečný

Rodinný dům Pulečný
U tohoto domu bylo vše tak trochu naopak. Architekti jako investoři, nejdříve existoval návrh a až potom se hledal pozemek. Chtěli jsme totiž postavit dům, který bychom nabízeli ke krátkodobému pronájmu pro jakousi testovací jízdu v moderní dřevostavbě. Testovací jízdu místo argumentů a přesvědčování. Projekt dostal název „Domesi Concept House“.
Vybrali jsme nakonec pozemek na rozhraní Jizerských hor a Českého ráje v obci Pulečný, který umožňuje nádherné výhledy z domu do okolí a neméně atraktivní letní i zimní aktivity v blízkém okolí. Svou polohou blízko rychlostní komunikace z Prahy do Liberce je přitom dobře dostupný nejen z hlavního města, odkud cesta trvá pouhou hodinu.
Dům je postaven na mírném jihozápadním svahu a hlavní prosklené plochy do obytné místnosti jsou orientovány právě tímto směrem. Hlavně v zimních měsících jsme si již měli možnost vyzkoušet funkčnost této orientace a fungování tepelných zisků. V létě je pak prosklení stíněno předokenními textilními roletami. Právě podobná jedinečná možnost ověřování si návrhu v praxi byla jen další motivací pro stavbu tohoto domu.
Založení objektu je na betonových patkách, do kterých jsou vetknuté ocelové sloupy. Hlavní nosná konstrukce je realizována z masivních dřevěných panelů, které jsou ve velké míře přiznané v interiéru a zajišťují tak nezaměnitelný pocit z vnitřního prostoru. Nejen v zimních měsících tak hřejivý interiér z masivního dřeva dodá novou energii a pomůže každému návštěvníkovi spolu s výhledy do krajiny a téměř absolutním tichem uspořádat si myšlenky, nebo se zrelaxovat z uspěchaného životního tempa.
Vnitřní uspořádání domu je naprosto jednoduché. Přízemí připomíná spíše byt umístěný na pozemku. Hlavní obytná část je pak otevřena “loftovým“ způsobem přes dvě patra a vzniká tak galerie, která je navíc vykonzolovaná do prostoru. Ve stejné úrovni jako obytná část je pak prostorná terasa, která při teplém počasí zvětší obytný prostor téměř na dvojnásobek. V horním patře je pak umístěna jednoprostorová relaxační část vybavená mimo jiné sedacími vaky.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Prodesi