Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vstupní objekt Parque Chena
Edificio Acceso Parque Metropolitano Sur, Cerro Chena

Autor: Polidura + Talhouk Arquitectos
Spolupráce: Agustín Soza, Matías del Rio, Andrea Fernández, Nicolás Quezada, Renato Vargas, Pablo Frodden, Nicolás Cordova, Daniel Halpern
Adresa: trasa č.5, kilometr 19191-19405, Chile
Investor: Ministerio de Vivienda y Urbanismo, Parque Metropolitano de Santiago
Náklady: 150 000 USD Projekt: 2004
Realizace: 2005 Užitná plocha: 270 m²
Plocha pozemku: 37000 m²

Foto: © Marcos Mendizabal
Tento projekt je součástí Zeleného plánu chilského Ministerstva pro místní rozvoj a Metropolitního parku Santiaga de Chile. Hlavní myšlenkou bylo zvýšení koncentrace zelených ploch v jižní části města, kde se nachází v porovnání s mezinárodními standardy méně parků. „Přátelské město“ by mělo mít asi 9 - 10m² ploch zeleně na jednoho obyvatele. ( V  současnosi má Santiago méně než 5m²/obyv. a oblast San Bernardo asi 2,8m²/obyv.) Ve spolupráci s odborníky z Metropolitního parku a multidisciplinárního týmu jsme vytvořily územní plán budoucího metropolitního parku Jih, který se rozkládá na 37 ha oblasti Cerro Chena. Počítá se s 5 etapami, které budou probíhat během asi deseti let a budou se zabývat jak plochami pro sportovní vyžití tak pro rekreační, kulturní nebo náboženské aktivity. Počítá se se zalesněním převážně původními druhy stromů, s prostory určenými na „piknikování“, sport, meditaci. Navíc se vytvoří Vzdělávací centrum ekologické výchovy s  posluchárnou a učebnami, kde se bude vyučovat o místních živočišných druzích a rostlinách. První etapa byla z bezpečnostních důvodů realizována ještě před zalesňováním. Jedná se o vstupní objekt na severní straně, který zahrnuje informační centrum, výstavní prostory, rozhlednu, sociální zařízení a kavárnu. Vstupní budovy by na prosbu zadavatele měly vytvářet charakter parku. Spíše než vytvoření nové image se hledalo něco reprezentativního, co by si lidé spojovali s kopcem Chena. Stalo se tím téma ruin Pucara de Chena (vojensko-náboženská konstrukce z dob Inckého impéria nacházející se na svazích kopce). Od této chvíle se ateliér koncentroval na materiálnost Pucary a volba padla na použití kamene jako stavebního materiálu. Záměrem je využít kámen ne jako materiál mohutných zdí stávající Pucary, nýbrž jako štíhlé průsvitné stěny o tloušťce 10cm, které umožňují světlu proniknout dovnitř. Takto jsou stěny celé budovy vyplněny ocelovými koši plnými kamení v modulech 1 x 3m a 0,5 x 3 m. Návrh se snaží vedle historického odkazu na materiálnost zohledňovat i tok času na svých stěnách. Příroda je schopna přetvořit hotové dílo prostřednictvím mechů, popínavých rostlin nebo usazenin mezi kameny. Objevují se různé patiny, které napomáhají začlenění se do krajiny.
situace podélný řez příčný řez severní pohled východní pohled západní pohled situace půdorys
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 08.08.12
Návštěvnost: 30033 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.