Muzeum Římského divadla v Cartageně

Museo del Teatro Romano de Cartagena

Muzeum Římského divadla v Cartageně
Autor: Rafael Moneo
Adresa: Plaza del Ayuntamiento 9, Cartagena, Španělsko
Investor:Teatro Romano de Cartagena Foundation
Realizace:06.2008


Petr Šmídek, 2011
Od roku 1990 uběhla dlouhá cesta, která neskončila pouze rekonstrukcí divadelní budovy a porticus post scaenam, ale díky publikovaným vědeckým poznatkům a průzkumům došlo k integrace trosek do městské struktury. Vykopávky byly adekvátně zakonzervovány a vznikla vzdělávací a kulturní expozice. 

Realizovaný projekt od ateliéru Rafael Moneo bere zřetel na soulad s okolní městskou zástavbou a překrásnou krajinou v pozadí monumentu. Park Cornisa se svými terasovitými zahradami směřuje k západní straně pahorku Cerro de la Concepción, kde ční střechy kaplí Staré katedrály z 18. století. Vytváří tak spojení mezi středověkými troskami hradu Castillo de la Concepción a komplexem katedrály/ Římského divadla.

Výrazné bohatství kusů nalezených během dalších archeologických prací nastínilo příležitost obohatit město o nové muzejní prostory, Muzeum Římského divadla. To zahrnuje i Palacio de Pascual Riquelme, jehož počátek se datuje do poloviny 18.století. Součástí komplexu je také kostel Santa María la Vieja a nejvýznamnější částí muzea je divadlo.
Muzeum je navrženo jako procházka od moře až po nejvyšší bod, kde prohlídka vrcholí nečekaným zjevením impozantní tribuny. Tato cesta vede přes expoziční prostory osvětlené svítilnami, které osvětlují i nalezené vykopávky.

Muzeum sídlí ve dvou odlišných budovách, které jsou spojeny chodbou pod úrovní ulice. První objekt, jehož součástí je fasáda paláce Palacio de Riquelme, se rozprostírá kolem vnitřního patia ve stylu impluvia. V druhém objektu se nalézají sály expozice včetně archeologické krypty pod kostelem Santa María la Vieja, přes kterou se návštěvníci dostanou až do divadla.

Návrh působí celistvě a umožnil obnovit jednu ze čtvrtí tohoto moderního města- jeden z historických symbolů jeho archeologického dědictví.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Rafael Moneo