Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vilové domy Panorama a Perspektiva

Autor: Pavel Martinek
Adresa: Slunná, Luhačovice, Česká republika | mapa
Realizace: 2010-2012

foto: Pavel Martinek

Urbanismus, architektura
Vilové domy se nacházejí na pohledově exponovaných pozemcích jižního svahu nad centrem města Luhačovice. Tvoří jedny z prvních objektů nově vznikající obytné enklávy v tomto místě. Poloha domů spoluvytváří  horizont okolní krajiny. Z toho důvodu byla věnována velká pozornost tomu, aby měkce kopcovitý reliéf nebyl narušen tvrdým osazením objektů nebo výraznými terénními úpravami. Koncepce vychází z myšlenky maximálního zachování původní svažitosti.  Docíleno toho bylo rozložením domů do dvou hmot. Jedna těžká, betonová, pocitově „vyrůstající“ ze svahu a tvořící platformu pro druhý, převážně zasklený objekt horního podlaží. Sklep je zcela integrován do svahu a je patrný pouze garážovými vraty  v zářezu do terénu. Materiálové řešení koresponduje  s polohou jednotlivých částí budovy.  S terénem svázané přízemí je z pohledového betonu, podlaží je vyzděné a obložené dřevěnými palubkami.  Interiérové řešení bylo navrženo pouze v základním provedení, dotvářeno bude později klienty.

Typologie
Vily nemají zcela standardní typologii bydlení. Jsou zamýšleny také jako rodinné penzionky s trvalým bydlením pouze pro dvě osoby. Návštěvníci objektů se uvažují pouze z okruhu příbuzných.  Veškeré návštěvní ložnice se nacházejí  ve vstupním podlaží, trvale obytná část je ve 2np. Tato část se skládá z ložnice v uzavřeném zahradním křídle. Hlavní obytná  místnost a kuchyně s jídelnou je v zasklené oboustranně v otevřené části. Na hlavní obytnou místnost navazují terasy. Jedna je s expozicí na město, druhá soukromějšího rázu na straně zahrady. Velkorysost rozsahu teras nahrazuje, vzhledem ke svažitosti, chybějící zahradu. V  rámci od města odvrácené části jsou také dvě atria, kde proběhne okrasná výsadba. Ostatní části pozemku v náklonu budou převážně pokryty bezúdržbovou, po povrchu popínavou, zelení.  Ve sklepním podlaží se nachází garáž pro jedno auto, prádelna s kotelnou. Sklepní podlaží je interiérově propojeno s 1NP jako alternativní vstup do domu.

Konstrukce
Vzhledem ke složitosti založení v prudkém svahu, byla pro sklep a polosuterénní 1np zvolena tuhá betonová stěnová konstrukce. Tato konstrukce je převyztužena proti vzniku trhlinek, proto v zemní části funguje beton jako vodoizolační, v odkryté části je pohledový.  2 NP je vyzděná konstrukce v kombinaci s ocelovým skeletem zasklených částí. Obklad fasády je palubek sibiřského modřínu, stejný materiál je použit na terasách.
Projekt
Fotograf
Studio TOAST
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 30.05.12
Návštěvnost: 60022 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
krása Eva Müllerová 31.05.12 08:53
Krása nesmírná...? Vladimír Fajmon 31.05.12 16:47
a parkování ... ? IvaSch 04.02.13 14:45
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.