Radnice Nieuwegein

Stadshuis Nieuwegein

Radnice Nieuwegein
Autor: 3XN
Spoluautor: ABT bv
Adresa: Martinbaan 2, Zadelstede 1-10, Nieuwegein, Nizozemí
Investor:Gemeente Nieuwegein, Projectbureau Binnenstad

Soutěž:2006
Realizace:2008-11
Užitná plocha:27000 m2
Náklady:49 000 000 Euro


Obec Nieuwegein ležící pět kilometrů jižně od Utrechtu se od roku 1970 rozrostla z 8000 lidí na dnešních 62000 obyvatel. Tento výrazný nárůst obyvatelstva zvýšil také požadavky na společenský a kulturní rozvoj města. Kim Herforth Nielsen, zakladatel dánské kanceláře 3XN, se svým návrhem nové radnice a kulturního centra pokusil vytvořit „katalyzátor příslušnosti k městskému společenství“. Budova, která vzešla z architektonické soutěže uspořádané v roce 2006, vznikala mezi lety 2008-11 a veřejnosti byla zpřístupněna v březnu 2012. Výsledná forma objektu vychází z centrálního atria, jímž prochází sochařsky ztvárněné schodiště.
Sloučením funkce radnice, knihovny, prodejny, úřadu, kavárny a kulturního centra se podařilo zajistit celodenní využití, což ještě více posílilo propojení stavby s okolními obchody a obytnou čtvrtí.
Pětipodlažní objekt je vějířovitě rozčleněn a otevírá se do vnitřního atria. Autoři přitom kladli velký důraz na využití denního osvětlení, které dovnitř dopadá velkým panoramatickým oknem ve čtvrtém podlaží.
Budova má dva druhy fasád: vnitřní je tradičně tvořená ze skla a betonu, zatímco vnější plášť je ze skla opatřeného sítotiskem. Prosklená fasáda obaluje stavbu, aniž by ji celou pokryla, čímž se jednak vyvarovalo přímému oslunění pracovišť, zatímco na druhé straně jsou vstupní lobby a restaurace zásobeny přirozeným světlem s příjemným výhledem na město. Modrošedý geometrický vzor dodává fasádě plastický výraz.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 3XN