Přestavba prádelny

Laundry remake

Přestavba prádelny
foto: Robert Žákovič
Slovo autora, respektive klienta

Na začátku stál skromný požadavek na bydlení v centru Prahy za rozumné peníze. Samozřejmě s krásným výhledem nebo ještě lépe se zelenou zahrádkou.
Nehorázné ceny strašlivě zrekonstruovaných bytů i těch vybydlených musely vést k hledání alternativního řešení. Zhodnocení podkroví bytových domů se staly již běžným, proto i zde ceny vyletěly až na půdu. Nezbývalo než procházet garáže, bývalé obchody. Hledat vhodné nebytové prostory s makléřům skrytým potencionálem.
Prostor prádelny v přízemí bytového domu s krásným vnitroblokem byl okamžitě odhalenou žabkou - princeznou. Historicky se jednalo o krám drobného živnostníka, který navazoval na obytný pokoj.
Krám se polibkem proměnil na dětský pokoj s velkou prosklenou výlohou do ulice. Inspirace otevřenými holandskými byty, vizuální komunikace mezi dětmi a uživateli komunikace. Pejskaři na chodnících, popeláři na cestě, to jsou největší atrakce dětí. Vzájemná interakce a pozitivní reakce procházejících byly i pro nás novou zkušeností.
Střední vstupní trakt byl po hrdinském souboji zbaven obrovských betonových podstavců praček a přetvořen na koupelnu, sklad a vstupní halu se šatnou.
Stařičký král památkový ústav nakonec svolil a parapety dvorního pokoje spolu se záchodovými okýnky byly vybourány. Slunce se rozlilo celou místností a po chvíli mžourání se otevřel nádherný výstup do zelené zahrady. Přes padací most nad betonovým dvorkem dřevěná terasa propojila pokoj s trávníkem. Kvalita rodinného domu v srdci metropole. Děti dovádějící na průlezkách, jezdící na kolech, snídaně i večerní grilování s kamarády.

Tímto projektem jsme nejenom vyřešili naši bytovou situaci, ale zároveň jej bereme jako prezentaci našeho uvažování, schopnosti řešit zadání a vzniklé problémy.

Prádelna se stala naším malým architektonicko-osobním manifestem.
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Úžasné
Matej Farkaš
14.01.13 09:52
vynikající práce
JL
14.01.13 09:56
Náklady
Radek Horyna
14.01.13 10:25
Hezky sladěné barvy v koupelně a obýváku.
Dalibor Černý
17.01.13 03:42
Pochavala
arabuk
17.01.13 08:17
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od under-construction architects