Vinařství Sonnberg (Sonberk)

Vinařství Sonnberg (Sonberk)
Investor:Vajda
Projekt:2004
Náklady:40 000 000 CZK
V roce 2004 proběhla soutěž čtyř architektů na nové vinařství s výhledem na Pálavu a Novomlýnskou nádrž pro soukromého investora. Vzhledem k tomu, že jsem před tím neuspěl s celou řadou projektů, chtěl jsem tuto soutěž za každou cenu vyhrát. Náš tým věnoval návrhu plné tři měsíce. Sklepmistr nám vysvětlil, že výroba vína musí probíhat gravitačně, samospádem bez přečerpávání. Proto jsme zařízení umístili do místa s maximálním spádem. Zdálo se nám rozumné navrhnout objekt kompaktní velikosti čtverce 30 x 30 m po jedné straně jen sedm metrů pod zemí. Další zásadou bylo, že z místností degustace vína bude vidět jak do krajiny na Pálavu, tak do všech technologických prostor: lisovny, tankové haly, na manipulaci a také do vinotéky. Sklepmistr byl velmi spokojen, protože ze své laboratoře za denního světla viděl také na Pálavu. Současně jsem se dozvěděl, že se můj návrh líbí jak investorovi, tak také rakouským technologům přes víno.
Po společné prezentaci všech čtyř návrhů nám ale investor poslal dodatečnou smlouvu, podle které se máme na sto let vzdát svých autorských práv. Tuto smlouvu jsem odmítl podepsat a oznámil jsem to svému nejlepšímu příteli Pleskotovi, který také soutěžil.
V zápětí jsem s velkým překvapením zjistil, že jsem tuto nehoráznost nepodepsal pouze já. Pleskot v zápětí soutěž vyhrál s lineárním návrhem dlouhým 70 metrů až 11 metrů pod zemí s výhledem z degustace jen do krajiny a se sklepmistrem hluboko pod zemí.
V roce 2007 pak patrně na přání investora, sklepmistra včetně Rakušanů, neoprávněně zrealizoval vinařství s mým prostorovým konceptem velikosti 30 x 30 m a s mým nápadem týkajícím se degustace a sklepmistra.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Vlado Milunić