Rodinný dům ve Frýdku-Místku II

Rodinný dům ve Frýdku-Místku II
Adresa: Panské Nové Dvory, Frýdek-Místek, Česká republika
Projekt:2009
Realizace:2009 - 2010
Zastavěná plocha:220 m2
Obestavěný prostor:720 m3


Jižní svah orientovaný k panoramatu Beskyd je ideálním místem pro stavbu rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu. Dům je navržen tak,  aby všichni jeho obyvatelé mohli tuto výhodu využít a aby se horské panorama stalo jejich každodenním obrazem.
Stavba se nesnaží na sebe upozornit okázalostí či přebujelostí tvarů a materiálů. Je střídmá a pokorná, splývající s terénem.

Urbanistické řešení 
Dům je umístěn v horní, vyšší části pozemku tak, aby jeho poloha zajišťovala co nejlepší výhled. Větší přiblížení k horní, severní hranici pozemku již nelze, neboť příjezd k objektu z této strany si vynutil řešení zpevněné plochy pro obratiště.
Obytná část objektu je orientovaná na spodní, jižní stranu s terasou, garáž a příjezd je orientován na východ až severovýchod a část pomocných, technických místností je orientovaná na sever.

Architektonické řešení
Dům je  jednopodlažní, v půdorysu obdélníková hmota zastřešená plochou střechou otevírající se svými okny a prosklenými částmi na jižní stranu.  V půdorysyu jsou zřetelné dva „kouty“. Severozápadní kout je tvořen zpevněnou plochou vstupu do domu a vjezdu do garáže. Jihovýchodní kout je tvořen zasunutím obytné terasy před jídelnu.
Dispozice objektu je zónována. Zóna společná je tvořena vstupní předsíní, obývacím pokojem s jídelnou a kuchyní. Soukromá zóna je přístupná přes zónu společenskou a obsahuje pokoje dětí, ložnici rodičů, koupelny, WC a šatnu.
Technická zóna obsahuje garáž.

Stavební řešení
Stavba má konstrukci z cihelného materiálu - obvodové nosné zdivo Porotherm 44 Si, bez zateplení, vnitřní nosné pilíře, které vynášejí střední monolitický průvlak z cihel plných tradičního formátu. Podélný nosný systém-dvoutrakt přechází v místě kuchyně a garáže na jednotrakt. Z jižní strany je navrženo poměrně velké prosklení, fasáda domu z této strany je obložena cembonitem, ostatní části fasády jsou navrženy v bílošedém provedení. Stropní konstrukci tvoří monolitický železobetonový strop. Nad velkým otvorem v obývacím pokoji je navrženo vynesení stropu seshora pomocí železobetonové atiky, která působí jako nosník. Okna hliníková, kryta venkovními žaluziemi.
Základové konstrukce tvoří pásy z prostého (armovaného) betonu. Zastřešení jednoplášťovou plochou střechou se dvěma střešními svody.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vstup
Eva Müllerová
10.05.12 06:44
Malinké korekce :-)
Miroslav Ričovský
10.05.12 10:17
ad korekce
Whiskey
14.05.12 04:24
Hezký
František Seifert
16.05.12 06:28
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Janda + Zezula architekti