Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Úprava bytu ve funkcionalistickém domě v Praze na Letné

Autor: FAM Architekti | Pavel Nasadil
Spolupráce: Ondřej Michálek
Adresa: Letná, Praha, Česká republika
Realizace: 2012

Byt o výměře sto metrů čtverečních se nachází ve funkcionalistickém domě v blízkosti Letenských sadů. Dům byl postaven podle návrhu architekta Jana Gillara v roce 1938. Byt byl původně určen pro manželský pár a služku, která měla u kuchyně malý pokojík. Úzká dispozice prochází celým domem ve formě tří velkých pokojů, oddělených velkorysými prosklenými stěnami s dveřmi. Střed bytu je orientován do velkého světlíku obloženého keramickým obkladem, který umožňuje příčné provětrání prostor, a zároveň osvětluje domovní schodiště. Pokoje jsou osvětleny pásovými okny, v obývacím pokoji se sníženým parapetem.
Cílem úpravy bylo znásobit prostorové kvality velkoryse řešeného bytu, a zároveň byt přizpůsobit potřebám mladého manželského páru s dítětem. Zásadním proto bylo přemístění kuchyně a jídelny do středu halové dispozice tak, aby byla část dispozice uvolněna pro nový dětský pokoj. Ten vznikl spojením bývalé kuchyně s pokojem služky. Srdce bytu tedy dostalo novou náplň. Původní repasované svítdlo podtrhuje její význam.
Důležitou část rekonstrukce tvořila správná volba technického vybavení při zachování původních architektonických prvků. Původní parketové podlahy byly repasovány, stejně jako okenní výplně a prosklení mezi hlavními pokoji. Původní vestavěný nábytek v předsíni byl doplněn dalšími kusy nábytku, které podporují původní návaznost prostor a sjednocují obytné pokoje vhodnou volbou materiálu. Nábytek je řešen v teplé barevnosti podobné omítkám tam, kde má spíše splynout se zdí a podpořit návaznost jednotlivých prostor, případně je koncipován v dubovém masivu tam, kde má působit spíše solitérním dojmem.
Prostorová bohatost bytu s přiznanými horizontálními trámy skeletového systému domu je podpořena přírodními štuky zděných výplní, které jsou ponechány bez nátěru. Zásadní roli při úpravě bytu hrála vysoká kvalita veškerých řemeslných prací. Věříme, že pan architekt Gillar by byl s výsledkem spokojen.
Projekt
Fotograf
Tomáš Balej
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 06.05.12
Návštěvnost: 61245 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Záhada IP 07.05.12 11:57
LEDNICE 07.05.12 22:55
Odpověď Pavel Nasadil 08.05.12 11:05
Odstín bílé Noloe 24.01.13 10:14
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.