Rekonstrukce Bugsy's baru

'upgrade prostředí a atmosféry'

Rekonstrukce Bugsy's baru
Bugsy's je jedním z nejznámějších večerních pražských barů, jehož věhlas je dobře známý i v zahraničí. V roce 1994, kdy byl otevřen, se zde začala psát historie této barové legendy.
    Od samého počátku bylo naše studio u formování vzhledu tohoto baru. Na rohu Pařížské a Kostečné ulice jsme v roce 1994 navrhli přeměnu domovního sklepení plného uhlí a harampádí, kam se nedalo ani vlézt. V roce 2002, kdy byl bar zasažen povodněmi, byl interiér částečně rekonstruován, avšak s minimálními dopady do celkového vzhledu.
    V průběhu let 2010 – 2011 došlo na zásadní rekonstrukci, která interiér baru posunula k větší eleganci propracované do nejmenšího detailu. Věci v baru se fyzicky opotřebovaly a nedaly se nadále držet v uspokojivém stavu. Omšelost povrchu začala být patrná. Šestnáct let každodenního těžkého provozu je úctyhodný věk pro každé zařízení. Změna byl samozřejmě úkol přetěžký. Jak nezašlapat původní duch, jak navázat na původní interiér, aniž bychom ulétli k dobově atraktivním řešením, jak zachovat, co je v Bugsy´s charakteristické, tedy především jeho atmosféru. Spíše než na špičkové designové řešení jsme mysleli na to, jak se změna projeví teď a po dalších deseti letech.
Naší snahou nebylo změnit bar k nepoznání – překopat v něm všechno tak, aby každý poznal, že získal nový kabát. Naopak. Snažili jsme se zde zachovat vše, co 16 let dobře fungovalo. Přistupovali jsme k úkolu s velkou pokorou. Projevila se v zachování schématu, v posunutí věcí jen o kousek dál. Nešlo nám o to design za každou cenu změnit. Změna měla být v detailech, jichž si všimne jen ten, kdo je najít chce.

Dispoziční a materiálové řešení
    Dispoziční řešení zůstalo beze změn. Na velice omezeném prostoru, který má bar k dispozici, nebylo co měnit. Největší úkol tedy spočíval v materiálovém řešení.
    K interiéru baru jsme přistupovali jako k interiéru luxusního vozu. Snažili jsme se o to, aby každý, kdo do něho usedne, našel všechno přesně tam, kde má být. Vše mělo být příjemné na dotyk a padnoucí do ruky. Všechny materiály byly pečlivě výbírány a promýšleny v každém detailu. Lavice baru byly navrženy z přírodní hovězí chromočiněné kůže s prošitím inspirovaným sedadly luxusních aut. Přírodní kůže se objevuje i na obkladech stěn, kde je kombinována s nerezovými lištami a exotickým makasarovým dřevem. Výraznými prvky interiéru se staly prosvětlené vinotéky nad lavicí, takže si host nemusí vybírat pouze podle nápojového lístku, ale i dle samotného vzhledu lahví.
    Barový pult doznal asi největších změn včetně rozměrů, které byly více přizpůsobeny ergonomii. Přední plocha baru byla opět vyrobena z přírodní kůže, leštěného nerezu a makasarového dřeva. Barová plocha je z přírodního kamene – lady onyxu, ale hrana k hostům je již opět obložená kůží, aby byla měkká a nestudila. Velký vizuální efekt přineslo prosvětlení barmanských žlábků, kde jsou připravovány drinky. Do skleniček je svíceno zespodu, takže se nápoje doslova rozzáří. Tímto efektem jsme se snažili nejenom upoutat pozornost hosta, ale ještě více povýšit práci barmana na úroveň magie. Na bar byly umístěny klasické stolní lampy z leštěné mosazi a se širmem z přírodní kůže.
    Barové zápultí bylo doplněno o osvětlení, které prosvětluje láhve a dává jim nazlátlou medovou barvu. Hrany polic byly očalouněny kůží a na nadpraží barového zápultí našel své místo obklad z přírodního kamene Lady onyx.
    Toalety byly obloženy přírodní břidlicí s vloženými pruhy z imitace kůže ohraničené pruty leštěného nerezu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SGL Projekt s.r.o.