Architektonické řešení stálé expozice historie dopravy NTM

Architektonické řešení stálé expozice historie dopravy NTM
Spolupráce:Tomáš Cendelín, Martin Hart, Marek Sivák
Adresa: Kostelní 42, Holešovice, Praha, Česká republika
Investor:Národní technické muzeum
Soutěž:2006
Projekt:2007-09
Realizace:2010-11


Grafické řešení: Helena Šantavá
foto: Tomáš Souček
Příprava nové stálé expozice historie dopravy v Národním technickém muzeu v Praze začala v roce 2006, kdy jsme vyhráli vyzvanou soutěž s návrhem interaktivní výstavy. Na přání kurátorů jsme postupně opustili od naší původní interaktivní koncepce. Namísto toho jsme navrhli jednoduchý univerzální a demontovatelný systém výstavního fundusu a pojetí expozice zůstalo víceméně statické.

Funkcionalistický prostor Dopravní haly byl očištěn a barevně sjednocen tak, aby vytvářel odpovídající pozadí cenným technickým exponátům. Základním prvkem fundusu jsou ocelové pororoštové dílce, ke kterým jsou připevněny exponáty, vitríny, popisky, nosiče grafiky apod. Průmyslovému charakteru prostoru odpovídá i použití technických materiálů (pozinkovaná ocel, přírodní hliník, sklo), stejně jako grafické řešení, využívající jednoduché barevnosti a písem.

V přízemí haly se nachází expozice automobilů, železnic a hasičské techniky. Na samonosné ocelové plošině jsou instalovány závodní automobily a pod ní je prostor pro instalaci krátkodobých výstav. Prostor první galerie je využit pro expozici motocyklů, stojících na podestě z pororoštů. Na druhé galerii stojí průběžné kovové vitríny letecké expozice, letadla jsou zavěšena volně v prostoru haly. Expozice cyklistiky a lodní dopravy na poslední galerii využívá opět podest z ocelových roštů.

Současná podoba expozice je bohužel poznamenána různými dodatečnými neautorizovanými úpravami.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Skupina