Lincoln Park - krajina zvuků

Lincoln Park - krajina zvuků
Autor: West 8
Adresa: Washington Avenue, 17th Street, Miami Beach, USA
Investor:město Miami Beach
Projekt:2009-10
Realizace:2010-11
Plocha pozemku:10000 m2


Lincolnův park v Miami Beach je součástí projektu New World Symphony campus, který měli West 8 možnost vytvořit (na základě vítězství v soutěži) ve spolupráci se světoznámým architektem a nositelem Pritzkerovy ceny Frankem Gehrym. Kampus New World Symphony sestává ze tří částí – budovy symfonie, konzervatoře a právě Lincolnova parku, který je oběma institucím plnohodnotným partnerem.
Lincolnův park byl zbudován v sevření městské zástavby na rozhraní 17th Street, Lincoln Lane a Washinogton Avenue. Je vystavěn na půdorysu téměř pravidelného čtverce a budově New World Symphony plní funkci parteru. V rámci celého města je park výjimečný tím, že byl primárně vybudován jako plocha zeleně. V Miami Beach jsou vnitřní městské prostory o takovéto rozloze automaticky koncipovány jako „náměstí“, kde převažuje zpevněný tvrdý povrch (hard scape) nad měkkými povrchy zeleně (soft scape). Pojetím Lincolnova parku byl tak ateliérem West 8 představen nejen prostor s inovátorským designem plně sloužící lidem, ale v rámci městské krajiny Miami Beach bylo vytvořeno i další nové tvarosloví ve škále městských prostor. Zeleň uvnitř města poskytuje přes den klidné prostředí a příjemný stín a v noci se proměňuje na živoucí kulturní srdce se skutečnou hvězdnou oblohou.
Celý koncept je vystavěn tak, aby park poskytoval mnoho prostoru a variant pro každodenní odpočinek a v noci mohl být transformován na dějiště oficiálních kulturních akcí. V rámci návrhu West 8 byl vybudován promítací systém na speciálně tvarované konstrukci, který obsahuje jak promítací komoru, tak řeší celkové ozvučení i osvětlení. Filmy jsou promítány přímo na zeď budovy New World Symphony jako na obrovské promítací plátno (promítací plocha asi 700m2). Centrální prostor parku je schopen pojmout kolem 700 lidí, což je přibližně kapacita menší koncertní haly. Je zde tak dán prostor pro mnoho uměleckých profesí, aby zde pod širým nebem nekonvenčním způsobem prezentovali svoje umění. Divákům je naopak umožněno prožít zcela odlišný zážitek, než je možné mít v kamenných galeriích nebo divadlech. Tento netradiční koncept přeměny parku ve velkolepé letní kino a jakýsi otevřený „noční klub“ zapříčinil, že Lincolnův park byl v létě 2011, krátce po svém otevření, zařazen na žebříček deseti nejlepších venkovních divadel v Americe (hodnocení Top Ten Best Outdoor Movie Theaters časopisu Travel+Leisure Magazine).
Design parku byl inspirován typickými znaky lokality Maimi Beach. Vstupy jsou uvozeny trychtýřovitými trelážemi, které mají plnit úlohu vstupních bran. Jejich tvary byly navrženy tak, aby poskytovaly stín, ale také podporu pro růst kvetoucích popínavých rostlin (Bougainvillea glabra). Tyto jihoamerické liány svým výrazným růžovým kvetením podtrhují vizáž tropického letoviska a vytvářejí u vstupů jakési alarmující poutače. Samy o sobě jsou treláže připodobňovány ke kupovitým oblakům typu cumulus ě vznikajících v těchto oblastech, což liány svým habitem dále rozvíjejí. Vnitřní půdorysné tvary parku rámované betonovými cestičkami jsou inspirovány dynamikou a energičností tropické pláže. Křivolaké cestičky se volně rozšiřují a zužují. V místech rozšíření z nich jako vlny vyrůstají betonové zídky, které podporují tvarování terénu a zároveň nabízí mnoho libovolných míst k sezení. Jejich bílá barva výrazně kontrastuje s trávníkovými plochami, což podporuje ráz oblasti s vysokou mírou slunečního záření, kde jsou stírány nuance barevných odstínů a vnímány jsou spíše světelné intenzity. Celkově modelované travnaté kopečky zvýrazněné liniemi betonových cest opticky zvětšují prostor, což bylo i původním záměrem. Z pohledu z New World Symphony park skutečně vypadá výrazně větší, než ve skutečnosti je. Dynamický efekt konceptu byl pak dotvořen „druhým patrem parku“ - stromy. Při výběru druhů bylo kromě využití palem, jako zde typických městských dřevin, uvažováno také to, jaké stromy zvolit, aby nebylo bráněno v průhledech směrem k místu promítací stěny. Palmy rodu Archontopoenix(zde Archontophoenix cunninghamii) se svými štíhlými hladkými kmeny splnily požadavek transparentnosti prostoru dokonale a zároveň jejich elegantní listy rašící až na vrcholcích poskytují v parku onen kýžený stín nepostradatelný v každé skutečné oáze. Závojovité velké listy, které tvarově ladí s klikatými cestami, zároveň dodávají statickému prostoru parku skutečný pohyb, když se do korun palem opírá vítr.
West 8 byli za návrh Lincolnova parku oceněni v roce 2011 cenami Frederic B. Stresau Award a Florida ASLA's Award of Exellence a v roce 2012 cenou AIA Institute Honor Award for Regional and Urban Design.
4th-dim - Andrea Honejsková
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od West 8