Rodinný dům v Čelákovicích

Rodinný dům v Čelákovicích
Projekt:2003
Realizace:2004 - 2010
Užitná plocha:276 m2
Zastavěná plocha:168 m2
Obestavěný prostor:1040 m3


Pozemek se nachází v oblasti nové zástavby na okraji Čelákovic s poměrně velkou hustotou zastavění. Dům je umístěn v severní části pozemku tak, aby se jižní stranou otvíral do zahrady. Regulativ ÚP zde požadoval sklonitou střechu. Základní hmota obdélníkového půdorysu má tedy pultovou střechu, přičemž orientování hřebene na jih vyjadřuje otvírání se slunci. Jihozápadní nároží obepíná přízemní přístavba, jejíž střecha zde tvoří nepravidelnonu valbu.
Jedním ze základních principů, které ovlivnily návrh, je pasivní využití slunečního záření, které přinese úspory energie na vytápění. Větší prosklení, včetně zimní zahrady, jsou tedy orientována na jih (do zahrady). Letnímu přehřívání brání posuvné okenice se žaluziemi. Severní fasáda má pouze minimální okenní otvory.
Dispozice zohledňuje základní funkční členění na rušnější společenskou část v přízemí a klidnější provoz ložnic v patře. Řazení vnitřních prostorů je rovněž ovlivněno snahou o úspory energie na vytápění a proto je zde využit princip tepelného zónování. Hlavní obytné místnosti jsou tedy orientovány na jih a ostatní podružné místnosti (komunikace, soc. zař.,...) na sever.
Dům je zděný, nepodsklepený, se stěnovým systémem z keramického zdiva, spočívajícím na pásových základech. Stropy nad 1NP, 2NP jsou tvořeny ocelovámi nosníky s keramickými vložkami se zálivkou a obvodovým věncem, tvořícími tuhou desku. Krov je dřevěný a jeho základ tvoří trámové krokve. Povrch fasády je proveden z barevné silikonové omítky. Střešní plechová krytina, stínící okenice a rámy zimní zahrady jsou z hliníku. Rámy oken jsou dřevěné.
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
úložný prostor
Ondřej Zavřel
26.03.12 03:22
...Tak to zas prrr!...
šakal
26.03.12 11:55
Podivuji, ci obdivuji?
takyarchitekt
27.03.12 12:43
Ten dum
A.J.K.
27.03.12 11:29
Dispozice je v pořádku...
Ondřej Zavřel
28.03.12 03:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Tomáš Adámek