Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům Equis
Casa Equis

Autor: Barclay & Crousse | Sandra Barclay, Jean Pierre Crousse
Adresa: La Escondida Beach, Peru | mapa
Náklady: 70 000 USD Projekt: 06. - 09.2002
Realizace: 10.2002 - 02.2003 Zastavěná plocha: 174 m²
Plocha pozemku: 253 m²

Návrh vyplynul z úvah o faktorech, které jsou pro projekt nepostradatelné: klimatické podmínky peruánského pobřeží, geografický charakter okolí parcely a požadavky klienta. Mezi horským pásmem And a oceánem je dlouhý úzký pruh prašné, šedohnědé pouště téměř na úrovni moře. Ačkoliv je peruánská poušť jedna z nejvyprahlejších na světě, nemá extrémní podnebí. Teploty se zde pohybují od 14°C v zimě až k  29°C v letních měsících. Teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou zde díky velké vlhkosti velmi malé. I přesto, že je poušť neobydlená věříme, že je podstatné “zcivilizovat” tento absolutní a věčný pořádek místní krajiny, aniž bychom ji popřeli nebo porušili. Klíčem k úspěchu bylo vytvoření nutného soukromí pro bydlení integrováním do rozlehlé a abstraktní peruánské pobřežní krajiny. Proces navrhování jsme se rozhodli začít představou abstraktní jednobarevné hmoty, jejíž hrany jsou definovány stavebními normami. Poté jsme “vyhloubili” tento imaginární prostor a přemístili hmotu po částech jako při archeologických vykopávkách ruin z předkolumbijských dob, , které zde byly objeveny. Tato ´odečítací logika´, která je velmi odlišná od běžné ´stavební logiky´, byla použita na všechny části projektu. Výsledkem byl venkovní prostor splývající s interiérem přes meziprostor, který odděluje nekonečnou poušť od soukromých částí objektu. Krajina a obloha jsou z tohoto dobře definovaného, ale dešti přístupného místa zarámovány každá jinak. Vstupní patio vede do soukromých prostor domu a přechází ve velkou terasu, která se rozprostírá směrem k oceánu. Tato terasa představuje umělou pláž, která je spojena s oceánem přes dlouhý a úzký bazén. Střecha obývacího prostoru je koncipována jako lehoučký slunečník. Předěl mezi obývacím a jídelním prostorem a terasou je přirozeně smazán skleněnými bezrámovými posuvnými panely. Otevřené schodiště navazuje na topografii přírody a vede do ložnicového prostoru pod terasou. Dětské pokoje jsou přístupné z patia, které je kryté patrem terasy. Projde-li se pod zavěšeným bazénem, dojde se na konci schodiště k ložnici rodičů. Použití okrovo-pískové barvy, která byla nalezena I na předkolumbijských a koloniálních domech, chrání stavbu před optickým stárnutím způsobeným nánosy pouštního prachu a posiluje dojem soudržnosti celé hmoty. Velká vzdálenost mezi naší pařížskou kanceláří a peruánskou parcelou nás přivedla k racionalizaci konstrukčního systému a zjednodušení konstrukčních detailů tak, aby je mohli místní řemeslníci jednoduše provést.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 27.03.12
Návštěvnost: 40572 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
zmiešané pocity III Lamik 29.03.12 11:34
dům v Peru ZORO 31.03.12 00:33
-->Lamik Roman Mlejnek 31.03.12 13:05
Trava staci? takyarchitekt 01.04.12 03:57
katalogovy dom peruansky narkobaron 01.05.12 08:24
...cena ondrejcisler 02.05.12 13:43
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.