Kavárna Noiva

Kavárna Noiva
Objekt kavárny NOIVA je umístěn zhruba na místě původní prvorepublikové funkcionalistické kavárny AVION. Kavárna Avion byla jednou z nejvýznamnějších staveb v Těšíně a váže se k ní silná kulturní tradice.  Po statickém poškození v důsledku výbuchu byla kavárna stržena a zůstala pouze v kulturním povědomí místních lidí.

Nově navržená kavárna není replikou původního Avionu, nemůže být již z toho důvodu, že byla původně přístavbou k již neexistujícímu hotelu. V současném návrhu je kavárna přístavbou k rekonstruovanému objektu administrativní budovy firmy EQUUS a je oproti původnímu umístění posunuta dál od řeky. Mezi terasou kavárny a řekou je navrženo propojení (pěší chodník + cyklostezka) s opěrnou zdí. Základní charakteristika stavby - tvar oblouku, funkcionalistické členění fasády a natočení budovy - byla zachována, nově je ztvárněna nástavba v 2.NP, tvarově a materiálově koresponduje s nově vzniklými prosklenými dostavbami rekonstruovaného objektu Equusu.

Materiálově je objekt řešen v duchu původní funkcionalistické kavárny - bílá omítka, lehké kovové zábradlí v základní hmotě. Toto je doplněno současnými materiály na nově doplněných funkčních celcích - hliníková prosklená fasáda na nadstavbě nad schodištěm, obklad z hliníkových kazet na nižší části veřejných záchodů.

Provozně je kavárna koncipována poněkud odlišně od původní budovy, vstup je přes dominantní nároží v hlavní budově administrativní budovy, kde je umístěn bar a část zázemí, proskleným krčkem se prochází do hlavního obloukového prostoru kavárny s otevřeným vřetenovým schodištěm do patra na otevřenou letní terasu. Část veřejných WC je zcela samostatná se vstupem od Masarykových sadů.

Součástí stavby je i řešení interieru. Prostor je svým interiérovým vybavením  maximálně variabilní, počítá se s několika variantami uspořádání jak přízemního, tak 1. nadzemního podlaží pro pořádání různých kulturních akcí.

Interierově je místnost řešena v teplých, hnědých odstínech barvy různých druhů kávy s doplněním prosvětlené jantarově oranžové barvy pryskyřice, použité na světlech a barovém pultu, podlaha je tmavá, dřevěná, stěny a podhledy potaženy textilní tapetou.

Vyčleněnou a prostorově oddělenou částí místnosti je po 3 schodech přístupný "salónek" vybavený dobovým nábytkem a artefakty jako memento kavárny AVION.

Obdobně působí i půdorysná stopa kavárny AVION, probíhající jak podlahou jako intarzie, tak stěnami, okny a promítá se jako světelná stopa i v velkoplošné grafice, tvořící hlavní dominantu celého prostoru.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kavárna Noiva
Dagmar Kovalčíková
14.03.12 05:26
Citlivá rekonstrukce?
Caryfucka
15.03.12 09:02
velke sklamanie
Alena
15.03.12 10:40
adorace funkcionalismu
tomcerny
15.03.12 11:00
citlivost
mIkI_n
15.03.12 11:13
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Ateliér BMCH s.r.o.