Rodinný dům Slivenec

Rodinný dům Slivenec
Místo

Pozemek se nachází na západním okraji obce Slivenec. Z východu je vymezen komunikací , jižní stranou přiléhá k zástavbě rodinných domů z posledních let, ze severu a na západě je zatím otevřen do volného prostranství – pole. Na sever bude výhledově pokračovat zástavba rodinnými domy.

Koncept
Dům volně navazuje na řadu objektů rodinných domů v ulici, je však mírně pootočen podélnou osou k jihu a výhledu na Český kras. Hmota domu dělí pozemek na dvě části. Předzahrádku se vstupem a parkovacím stáním pro 3 vozy a intimní západní část zahrady. Zde, u jižní hranice pozemku, bude v budoucnu stát bazén a zahradní altán se zázemím, saunou, vířivou vanou a odpočívárnou. Ze severní strany bude bariéru tvořit zpočátku rychle rostoucí popínavá zeleň, kterou později doplní stromy a keře. Západní část pozemku bude osázena ovocnými stromy.
Dům je otevřen na východ k ulici a na západ do zahrady. Jižní a severní fasády jsou slepé, přiléhají k hranicím pozemku.
V přízemí je na stranu ulice umístěna vstupní hala, pracovna, pokoj pro hosty a sklad navazující přímo na parkovací stání. Se zahradou je velkoformátovými posuvnými okny  velkoryse propojen obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. V patře je na západ umístěna ložnice a dva dětské pokoje. Na východ jsou situovány dvě koupelny, šatna a schodiště. Souvislá řada oken bohatě prosvětlující tyto prostory bude kryta habrovým živým plotem.
Patro ustupuje proti přízemí v různé míře ze všech čtyř stran. Tímto ustoupením, zvýšenou atikou přízemí a precizně zvoleným měřítkem oken jsme docílili optické redukce hmoty domu. Okna podléhají pravidelnému rastru, kdy osy v přízemí a patře navazují.

Konstrukce, technologie, povrchy
Přízemí je zděné z lehkých keramických tvárnic, patro je dřevěné s podpůrnou ocelovou konstrukcí. Strop nad přízemím je monolitický pohledový s integrovaným systémem kapalinového stropního chlazení. V lehkém dřevěném stropě patra je rozvedeno chlazení pomocí kapilár ve speciální omítce. Dům je opatřen  teplovodním podlahovým vytápěním.  Jako zdroj tepla a chlazení slouží tepelné čerpadlo země - voda se zemními vrty. Vrty jsou dostatečně dimenzovány pro pokrytí provozu budoucího bazénu a wellness. Všechny elektricky ovládané technologie v domě včetně audiovizuálních prvků a kuchyňských spotřebičů jsou integrovány do centrálního řídícího systému. Dům lze tedy ovládat z kteréhokoliv místa pomocí přenosného dotykového displeje.
Okna jsou hliníková, standardní, systémová a jsou opatřena venkovními elektricky ovládanými textilními roletami. Štukové venkovní  a vnitřní omítky jsou ponechány ve své přirozené barevnosti a jsou impregnovány. Všechny vnitřní dřevěné povrchy jsou ošetřeny olejem, venkovní pak hloubkovou impregnací v kombinaci s olejem. Podlahy jsou keramické dlážděné, nebo masivní dubové.

Dům byl řešen komplexně včetně interiéru. Kontrast převažujícího materiálu - olejovaného dubu je použit jako protiváha k obnaženým plochám stavebních konstrukcí.

V Praze dne 15.8.2010. Petr Šindelář, VLLNNA
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tak toto ano
rk
05.03.12 08:33
vše je dokonalé
Katerina Rettová
05.03.12 12:46
Fakt dobrej dům!
pavrak
05.03.12 07:31
...
Daniel John
06.03.12 05:40
Díky
Petr Šindelář
07.03.12 07:32
zobrazit všechny komentáře