Magnum Pardubice

Magnum Pardubice
Spolupráce:Bořek Knytl, Josef Omelka, Jan Vojtíšek, Ivo Stolek
Adresa: třída Míru, Pardubice, Česká republika
Investor:Magnum Int, a.s.
Projekt:2004-05
Realizace:2006-08


Pozemek se nachází na místě bývalého hotelu Veselka, asanovaného v roce 1972. Jedná se o mimořádně exponovanou lokalitu v centru města. Historicky Veselka uzavírala Třídu Míru tvořící osu centra. Totéž bylo očekáváno od nového objektu na tomto místě.
Nový objekt přivírá Tř. Míru, vytváří na ní klidový prostor a zároveň je návštěvník „vtahován“ do pěší zóny ubíhajícím obchodním přízemím. Nad obchodními patry se tyčí dominantní administrativní část, která se zužuje směrem k centru a svým dynamickým nakloněním vyzývá k jeho návštěvě.
Z Třídy Míru tak vnímáme úzkou vertikálu – jakousi protiváhu Zelené brány a horizontální výlohu vzniklou přivřením Tř. Míru ve II. NP.
Objekt je navržen jako polyfunkční s jedním podzemním podlažím (technické zázemí + parking), dvěma obchodními podlažími, která jsou oddělena technickým mezipatrem od pěti administrativních podlaží.
Nový objekt je postaven jako ŽB skelet v modulu 7,20 x 7,20 m. Hlavní konstrukční systém včetně ŽB jader se schodišti, výtahy a stoupačkami, se propisuje do části administrativní budovy, která je opticky hmotově oddělena od části obchodní. Opláštění objektu je kombinací žuly a alucobondu.
Na stávající Magnum I. měl v budoucnu navázat objekt Magnum II. Tento projekt je však v současnosti odložen, pozemek je prodán jinému majiteli, který má i jiný projekt na tuto parcelu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Atelier Walter