Tree Museum

Tree Museum
Autor: Enzo Enea
Adresa: Buechstrasse 12, Rapperswil-Jona, Švýcarsko
Investor:Enea GmbH
Realizace:2010
Plocha pozemku:75000 m2


They took all the trees and put them in a tree museum. And they charged all the people a dollar and half to see 'em“
Joni Mitchel, píseň Big Yellow Taxi, 1970

Tree Museum otevřel v létě 2010 významný krajinářský architekt a sběratel stromů Enzo Enea v areálu cisterciánského kláštera ze 14. století na březích horního Curyšského jezera u obce Rappesvill-Jona. Je součástí 7,5 hektarového komplexu, obklopeno parkem, jehož centrem je sídlo firmy Enea Garden Design.
Na 75000 m² je představeno okolo padesáti stromů pětadvaceti druhů, přičemž mnohé z nich jsou starší sta let. Jejich výjimečnost ale tkví také v tom, že z většiny byly tyto stromy určeny ke kácení, aby ustoupily budování městských center. Enea je sbíral v průběhu různých projektů posledních sedmnáct let a díky jeho sofistikovaným metodám se podařilo stromy zachránit a přenést.
Nápad na vytvoření Tree Museum byl přirozeným vyústěním Enzovy práce, jenž se stromům a jejich studiu věnoval celý život, přičemž se učil stromy vnímat a zacházet s nimi. To postupně vyústilo, jak sám říká: „v bezmezný obdiv a úctu k těmto nejpozoruhodnějším výtvorům přírody“. A aby mohl toto své poznání sdílet s širším publikem, rozhodl se Enea věnovat svým stromům “muzeum“.
Muzeum je koncipováno jako oválný otevřený prostor rozdělený do jakýchsi „pokojů“, z nichž každý má svůj osobitý charakter a atmosféru. To zajišťují stavby z pískovcových kvádrů, které rozčleňují prostor tak, že se pak každý ze stromů stává samostatným muzejním exponátem. Dávají stromům pozadí, na němž a před nímž se rozehrává hra světla, stínů i barev a povyšují tak stromy na umělecké dílo – na proměnlivé objekty měnící se s denní dobou, počasím a ročním obdobím. Každý strom zaujme nejen specifickým habitem, strukturou, texturou či barvou a tvarem listů, ale také umístěním a proporcemi, nebo mikroklimatem, které kolem sebe vytváří. Jednolité travnaté plochy protkané štěrkovými chodníky tvoří jednoduché pozadí, čímž nenarušují celkový dojem z kompozice, kterou naopak dotvářejí záhony a vodní plochy. V jihozápadní části muzea je umístěn skleník sloužící jako odpočinkový pavilon a galerie.

Vybrané stromy ze sbírky Tree Museum:
javor dlanitolistý (Acer palmatum ‘Dissectum Atropurpureum’) – 130 let
javor dlanitolistý (Acer palmatum) – 60 let
šácholan Soulangeův (Magnolia soulangeana) – 75/80 let
parrotie perská (Parrotia persica) – 60/70 let
javor japonský (Acer japonicum ‘Aconitifolium’) – 40/50 let
jilm habrolistý (Ulmus minor) – 35/40 let
tis červený (Taxus baccata) – 80 let

Park a sídlo Enea Garden Design
Další neméně zajímavé výsadby a instalace lze nalézt v parku obklopujícím muzeum. Ten slouží jako jakýsi showroom firmy Enea, kde  vystavují luxusní nábytek od firem Paola Lenti, Sutherland, Royal Botanica, Roda nebo Jerome Abel a je zároveň jejich „zahradně-architektonickou laboratoří“. K parku a museu přiléhá rozsáhlá plocha prodejny stromů, v níž nabízí také nádoby, fontány, pergoly apod.
Centrem celého areálu je budova sídla firmy Enea Garden Design od amerických architektů Oppenheim Architecture & Design vystavěná na 2500 m². K ní přiléhá jezero se dnem vykládaným lávovými kameny. Uvnitř je umístěna expozice zahradního nábytku, uměleckých děl a designu, knihovna a muzejní obchod. Budova dostala v roce 2009 American Architecture Award od Chicago Athenaeum. Enzo Enea a Chad Oppenheim spolupracují na mezinárodní úrovni již řadu let.
Do Rapperswil se firma Enea Garden Design přestěhovala z nedalekého Schmerikon. Celý areál, včetně muzea, zde mohl vzniknout díky nájemní smlouvě s cisterciánským klášterem vlastnícím pozemky uzavřené na 99 let.

4th-dim / Klára Stachová, Andrea Honejsková, Jakub Hepp
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Enea
Jana Pyskova
24.10.13 12:38
zobrazit všechny komentáře