Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vodná inštalácia pred hotelom Connaught

Autor: Tadao Ando
Adresa: Carlos Place, Londýn, Velká Británie | mapa
Investor: Connaught Hotel
Projekt: 2009-2010 Realizace: 2011

V londýnskej štvrti Mayfair, v mieste Carlos Place, západne od frekventovanej Regent Street je situovaný luxusný 5 hviezdičkový hotel Connaught. V roku 2009 sa jeho majitelia rozhodli architektonický upraviť priestor trojstrannej križovatky pred objektom a vytvoriť malé vstupné námestie so skultivovaným uličným parterom.

Priamou zákazkou oslovili, tvorivo stabilného a stále aktuálneho japonského architekta Tadaa Anda. Ando, ako je z výsledku zrejme, sa odbremenil od svojho klišé používania pohľadového betónu s rastrom zaliatych dierok po lešení a k zákazke pristúpil s invenciou. Vytvoril malý objekt vodnej nádrže elipsovitého tvaru. Hlavným zámerom bolo začlenenie existujúcej dvojice listnatých stromov a zlúčiť ich do celkovej kompozície objektu. V symbolickej rovine ide o duálne prepojenie protikladov (tradičné-moderné, západ-východ, ticho-dynamika, príroda-technológie), aspektov ktoré sú späté s miestom. Hmotou elipsovitého objektu o rozmeroch 20 m v pozdĺžnom a 10 m v protiľahlom smere preteká pokojná vodná masa po vonkajšom obryse lešteného kameňa, vytvárajúceho horizontálne osadený prstenec. Má dve jadrové body v miestach osadenia stromov, ktoré sú kovovou membránou odsadené od vodnej hladiny. Z ich vnútorných medzier sa každých 15 minút vypustí na 15 sekúnd vodná para. Hĺbka bazénu je len 3 cm. Jeho dno je vyplnené poľom sklenených luxferov (skôr evokujúcich spodnú stranu 7 dl fliaš na zavareniny, zaliatých v betónovej sieti), ktoré sú v noci podsvietené. Tento prvok spolu s efektom vypúšťania pary dokonale mystifikuje a odhmotňuje priestor. Nástupný parter pred objektom bol plošne vyplnený rastrom uličnej dlažby s vyznačeným príjazdovým pásom pre autá.

Vložením súčasného architektonického prvku do historického prostredia sa, aspoň podľa tvrdenia autora projektu vytvorila polarita medzi minulosťou a budúcnosťou v kontexte prítomnosti.
Autor: Rastislav Udžan, 16.02.12
Návštěvnost: 49889 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.