Rodinný dům v Jižních Čechách

Rodinný dům v Jižních Čechách
Projekt:2008 - 2009
Realizace:2009 – 2010
Užitná plocha:180 m2
Zastavěná plocha:406 m2
Plocha pozemku:2200 m2


Hlavními motivy návrhu jsou výhledy do údolí a na předhůří Šumavy, uplatnění výhledů z domu, propojení interiéru a exteriéru - vizuální i faktické. Dalšími východisky byly principy typické v prostředí vesnice - přičítání hmot, vytváření soukromých a polosoukromých zákoutí.
Záměrem bylo co nejméně zasáhnout do krajiny, zejména v dálkových pohledech. Horizontální stavba je situována na okraji obce na jižním svahu v přirozeném terénním zářezu. Nad rovinu pultové střechy vystupuje pouze věž pracovny.
Vstup do domu je krytý a navazuje na autoport. Celá dispozice domu je vedena od východu k západu. Ke střední obslužné chodbě přiléhají na jižní straně pokoje, na severní straně technické místnosti. Na konci chodby je velký obytný pokoj. Z pokojů je možno vyjít ven, na krytou terasu, druhá nižší otevřená terasa je okolo bazénu.
Konstrukčně se jedná o dřevostavbu prováděnou systémem montáže na místě - rámová konstrukce z fošen opláštěná OSB deskami s foukanou tepelnou izolací a zateplenou instalační mezerou směrem do interiéru.
Směrem na terasu je použit dřevěný obklad s otevřenými spárami z modřínových prken, který bude přirozeně stárnout. Severní a východní fasáda je z minerální omítky. Konstrukční prvky jsou ze smrkového dřeva, pohledové konstrukce vně objektu jsou modřínové. Podlaha objektu je založena nad úrovní terénu – dřevěný rošt na betonových patkách s izolací. Okna jsou plastová, dekor hliník, trojsklo. Střechy jsou provedeny z Al plechu. Objekt je vytápěn infrapanely.
Velkou zajímavostí tohoto domu je, že vyjma některých speciálních profesí provedla celou stavbu tesařská firma čítající dvě osoby - jednoho mohutného pána a jednu subtilní dámu středních let.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
A bazének nesmí chybět...
David Tomáš
16.02.12 08:22
proporcie?
zuzzz
16.02.12 10:11
proporcie?
sjuzna
16.02.12 10:13
zázrak
Taťjána Nálepková
16.02.12 10:50
krasne
Matej Farkaš
16.02.12 11:36
zobrazit všechny komentáře