Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Dostavba hřbitova

Autor: Kuhn Landschaftsarchitekten
Adresa: Winkelstrasse, Weiach, Švýcarsko | mapa
Web: www.kirche-weiach.ch
Investor: obec Weiach
Náklady: 495 000 Euro Projekt: 2001
Realizace: 2004

Projekt je velmi minimalistický a využívá především přírodních materiálů. Pochozí plochy jsou navrženy z minerálního betonu, takže se všechny prostory opticky prolínají, i když jsou odděleny dřevěným hřbitovním plotem. Vodní prvek u vstupu má podobu nízké betonové kašny s přepadem s neustále proudící vodou. Samotný hřbitov je navržen jako několik liniových travnatých ploch pro samostatné hroby. Mezi tato budoucí hrobová pole jsou vloženy štěrkové cesty, které jsou v nepravidelných intervalech propojeny (překlenutím travnatých pásů) pochozími kamennými deskami označenými bronzovými pásky (tvar nepravidelného kříže). Navrženy jsou zde také plochy pro doplňkové formy pohřbu, jako je společná hrobka nebo malá rozprašovací louka. Tyto dvě odlišné hřbitovní části jsou spolu s vodním prvkem v předprostoru označeny exotickou solitérní dřevinou (Paulownia tomentosa – paulovnie plstnatá).
Výtvarný koncept dostavby hřbitova je založen na souznění s okolním prostředím. Jeho dva metry vysoké oplocení z modřínových latí záměrně působí velmi lehce a transparentně, což je v kontrastu s těžkopádnou původní zdí. Natočením latí vznikla v optické propustnosti plotových mezer ještě větší variabilita a z pohledu z různých úhlů je tak průhled plotem někde téměř volný a někde zcela znemožněný. Dalším podstatným výtvarným faktorem je samotné použití dřeva jako takového. Stavby dřevěných domů a plotů patří k místnímu historickému koloritu, čímž se nový hřbitov dostává do ještě větší sounáležitosti s klasickým vzhledem obce. Noční nasvícení hřbitova je v konceptu už jen třešničkou na dortu. Bodová zemní svítidla napojená na systém veřejného osvětlení jsou nepravidelně rozmístěna přímo mezi jednotlivými plotovými latěmi. Podtrhují tak dojem jasné a přece prostupné hranice mezi hřbitovem a jeho okolím, přičemž rozptýlené teplé světlo dotváří zasněnou pietní náladu a zároveň nepřímo osvětluje hřbitov i předprostor. Celkově koncept nového hřbitova působí velmi čistě, svěže a moderně.
Takovýto projekt ani ve Švýcarsku samozřejmostí. V samotné obci se názory na výsledek velmi liší. Vedle nadšení stojí také skeptický postoj k projektu o hodnotě menšího rodinného domku, nejistota z pohledu nutnosti využití služeb krajinářského architekta i nevýhody použití dřeva jakožto rychle degradujícího materiálu. Samotné prosazení tohoto architektonicky výjimečného projektu v malém a uzavřeném vesnickém prostředí jej ještě více vyzdvihuje a tvoří jedinečným.
V roce 2006 byl projekt dostavby hřbitova ve Weiachu spolu s dalšími devíti realizacemi na čtvrtém Evropském bienále krajinářské architektury v Barceloně nominován na Evropskou cenu za městský veřejný prostor.
4th-dim / Klára Stachová, Andrea Honejsková, Jakub Hepp













Autor: Klára Stachová, 09.02.12
Návštěvnost: 30950 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.