Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Centrum scénického umění v Níjaru
Centro de Artes Escénicas en Níjar

Autor: MGM Arquitectos | Sara de Giles Dubois, Juan González Mariscal, José Morales Sánchez
Adresa: Calle del Barrio San Sebastián, Níjar, Španělsko | mapa
Web: www.nijar.es
Investor: Empresa Pública de Gestión de Bienes Culturales, Junta de Andalucía, Diputación Provincial de Almería, Ayuntamiento de Níjar
Náklady: 3 153 135 Euro Projekt: 1998
Realizace: 2001-2007 Zastavěná plocha: 2536 m²

Parcela, na které je Centrum vystavěno, se nachází ve starobylé oblasti terasovitých zahrad a je stěží viditelná z ulice. Ačkoliv přilehlé městečko postupně zastavělo tyto zahrady, při pohledu z ulice se to tak nejeví. Městská struktura, silný výraz okolní krajiny a místní topografie měly zásadní vliv při návrhu hlavních linií projektu. Zachycení části terasovité krajiny a vymezení výšky stavby směrem k  hlavní ulici, kde se nachází vstup pro veřejnost, to byly další podmínky při zpracování hmotového návrhu. Stavební program sestával z návrhu výstavního sálu, divadla se všestranným využitím a hudebních sálů a zkušeben. Tuto funkční různorodost jsme rozdělili do dvou objektů, které jsou propojeny v nejspodnějším patře. Tím se docílilo samostatného výrazu obou hmot, které se tyčí nad mírným srázem. Přilehlá patia ohraničena gabiony pomáhají hmoty odlehčit od terénu. Prostor nacházející se mezi oběma budovami patří dětem, které zde mohou shlédnout i loutková představení. Snažili jsme se, aby lehký obvodový plášť z perforovaného hliníku podtrhl ideu visutých částí objektu, z  nichž je výhled na vzdálený mys Cabo de Gata. Měli jsme zájem na prosazení konceptu jednotného prostoru uvnitř postavených hmot. Navrhli jsme homogenní tubus v celé své délce, do kterého jsme vložili různě barevné funkční balíčky prostorů, kterými prochází spojovací chodba. Tubusová slupka se svým materiálovým pojetím snaží ochránit interiér před agresivním podnebím. Uvnitř budov se nachází hravé prostory ateliérů hudby, divadlo, foyer a kavárna. Skrz velké prosklené stěny na konci tubusů proniká téměř celoročně ostré slunce, typické pro tuto oblast Španělska. Tato místa jsou jedinými prostory, kde je vidět život uvnitř budovy a to především v noci, kdy jsou barevné interiéry osvícené. Veřejná budova se snaží svými aktivitami nalákat především místní obyvatele. Rádi bychom docílili, aby život budovy byl chápán jako pohyb lidí mezi jednotlivými částmi centra. Doufáme, že mezi budovami budou slyšet hlasy a budou se míhat stíny pobíhajících dětí nejen v horkých letních dnech.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 08.02.12
Návštěvnost: 50318 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Zapadlé vyprahlé městečko v Andalusii, 09.02.12 12:37
...No ba!... šakal 09.02.12 15:59
to šakal Daniel John 09.02.12 17:04
Představte si, že na Václavském náměstí takyarchitekt 10.02.12 00:48
...Ufff... šakal 10.02.12 01:51
...Hm,... šakal 27.07.12 19:03
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.