Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce Octárny

Autor: Skvadra | Milena Kubiszová, Ondřej Volný
Dodavatel: Wigast 2000, s.r.o.
Adresa: Štefánikova 52, Kutná Hora, Česká republika | mapa
Web: www.wellnessoctarna.cz
Investor: Centrum Štefánikova s.r.o.

Projekt: 2008-09 Realizace: 2009-10
Užitná plocha: 2000 m² Zastavěná plocha: 808 m²
Obestavěný prostor: 10000 m³

Objekt se nachází na hranici městské památkové zóny Kutné Hory, na nároží ulic Štefánikova a Krupičkova. Jedná se o původní objekt továrny na výrobu octa a hořčice, která byla postavena v roce 1920 dle návrhu Tomáše Pražáka (1890-1947) a Pavla Moravce (1891-1979). Fasáda do ulice Štefánikova nese prvky kubismu, stavba má železobetonový sloupový systém, trámové stropy a vyzdívané obvodové stěny. Po ukončení výroby octa, sloužil dům mnoha účelům a prošel několika přestavbami. Nedostatek průběžných investic způsobil postupné chátrání objektu a ve finále havarijní technický stav, který vyžadoval generální rekonstrukci.
Rekonstrukce objektu probíhající ve dvou etapách umožnila rekonverzi na polyfunkční dům. Objekt se skládá z několika částí tvoří komplex tvaru písmene U. Hlavní budova původní výrobní haly tvaru „L“ se změnila na wellness centrum a střešní terasu se saunou ve 3.NP a fitness centrum v 2.NP. Na ni navazující nárožní vila, původně sloužící jako administrativní zázemí továrny a bydlení majitele, dnes slouží jako penzion, byt správce a půdní byt. Navazující přízemní objekt, který sloužil jako sklady byl demolován.V původní stopě vznikla novostavba prodejny. Ve druhé etapě rekonstrukce interiéru hlavní budovy dojde ke zprovoznění restaurace v 1.NP, baru v 1.PP. hlavní budovy a vinného sklepu v 1.PP nárožní vily..
I přes komplikované dispoziční úpravy bylo našim cílem do maximální možné míry zachovat charakter industriální stavby. Otevřené halové prostory zůstaly zachovány v prostoru fitness-centra, tělocvičny a restaurace. Odhalené železobetonové sloupy, trámové stropy a očištěné cihlové zdivo se staly dominantními prvky interiéru. Žlutá barva představuje silný a povzbuzující prvek interiéru fitness-centra. Sněhově bílá s akcenty různých barev dle typu procedur se stala principem wellnesscentra.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 30.01.12
Návštěvnost: 46901 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
...Hm,... šakal 30.01.12 10:38
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.