Rekonstrukce Octárny

Rekonstrukce Octárny
Dodavatel:Wigast 2000, s.r.o.
Adresa: Štefánikova 52, Kutná Hora, Česká republika
Investor:Centrum Štefánikova s.r.o.

Projekt:2008-09
Realizace:2009-10
Užitná plocha:2000 m2
Zastavěná plocha:808 m2
Obestavěný prostor:10000 m3


Objekt se nachází na hranici městské památkové zóny Kutné Hory, na nároží ulic Štefánikova a Krupičkova. Jedná se o původní objekt továrny na výrobu octa a hořčice, která byla postavena v roce 1920 dle návrhu Tomáše Pražáka (1890-1947) a Pavla Moravce (1891-1979). Fasáda do ulice Štefánikova nese prvky kubismu, stavba má železobetonový sloupový systém, trámové stropy a vyzdívané obvodové stěny. Po ukončení výroby octa, sloužil dům mnoha účelům a prošel několika přestavbami. Nedostatek průběžných investic způsobil postupné chátrání objektu a ve finále havarijní technický stav, který vyžadoval generální rekonstrukci.
Rekonstrukce objektu probíhající ve dvou etapách umožnila rekonverzi na polyfunkční dům. Objekt se skládá z několika částí tvoří komplex tvaru písmene U. Hlavní budova původní výrobní haly tvaru „L“ se změnila na wellness centrum a střešní terasu se saunou ve 3.NP a fitness centrum v 2.NP. Na ni navazující nárožní vila, původně sloužící jako administrativní zázemí továrny a bydlení majitele, dnes slouží jako penzion, byt správce a půdní byt. Navazující přízemní objekt, který sloužil jako sklady byl demolován.V původní stopě vznikla novostavba prodejny. Ve druhé etapě rekonstrukce interiéru hlavní budovy dojde ke zprovoznění restaurace v 1.NP, baru v 1.PP. hlavní budovy a vinného sklepu v 1.PP nárožní vily..
I přes komplikované dispoziční úpravy bylo našim cílem do maximální možné míry zachovat charakter industriální stavby. Otevřené halové prostory zůstaly zachovány v prostoru fitness-centra, tělocvičny a restaurace. Odhalené železobetonové sloupy, trámové stropy a očištěné cihlové zdivo se staly dominantními prvky interiéru. Žlutá barva představuje silný a povzbuzující prvek interiéru fitness-centra. Sněhově bílá s akcenty různých barev dle typu procedur se stala principem wellnesscentra.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Hm,...
šakal
30.01.12 10:21
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Skvadra