Městské muzeum v Antverpách

MAS - Museum Aan de Stroom

Městské muzeum v Antverpách
Umělecká spolupráce:Tom Lanoye (nápisy), Tom Hautekiet (medailony), Luc Tuymans (mozaika)
Adresa: Hanzestedenplaats 1, Antverpy, Belgie
Investor:město Antverpy
Soutěž:4.2000
Realizace:10.2006 - 2.2010
Užitná plocha:19557 m2
Náklady:33 409 000 Euro


Proč kamenné desky na fasádě muzea přidržují kovové ruce?
Utržené ruce jsou ve znaku Antverp. Vychází z pověsti o obrovi Druonovi Antigoonovi, který kdysi žil v místní řece Šeldě a po každém lodníkovi prý vyžadoval vysoké mýtné za proplutí. Kdo nezaplatil, tomu obr utrhl ruce a zahodil je do řeky. Podle pověsti přemohl tohoto obra až římský voják Silvius Brabo. Mečem uťal obrovi ruce a zahodil je do řeky. Jméno bájného antického ochránce města je spojováno s dalšími udatnými činy. Na vojákovu počest bylo pojmenováno území Brabantska. Tento příběh zobrazuje bronzové sousoší (Jef Lambeaux, 1887) na náměstí Grote Markt před renesanční radnicí (Cornelis Floris de Vriendt, 1561-65). Místní lidé dodnes věří, že jméno jejich města je odvozené od holandského "handwerpen", což znamená "trhání rukou".
číst dále
Spirálovitá budova nového městského muzea v Antverpách (MAS - Museum aan de Stroom) leží ve starých docích „het Eilandje“ zažívajících výraznou proměnu z průmyslové oblasti v obytnou čtvrť. Šedesátimetrová věž je složená z deseti na sebe vyskládaných kamenných kvádrů symbolizujících současnost a historii Antverp. Každá výšková úroveň je pootočená o 90 stupňů, čímž vzniká výrazná forma se zvlněným prosklením spirálovitého prostoru stoupajícího až na panoramatickou terasu s výhledem na celé město.
Stěny, podlahy i stropy muzea jsou obloženy červenými pískovcovými deskami. Materiál pochází ze severoindické Agry a kromě indického velvyslanectví v Berlíně nebyl v Evropě nikde jinde použitý. Hravá barevnost fasády osciluje od oranžové přes světle fialovou až po hnědé tóny. Přirozené světlo do stavby přichází přes skleněné stěny připomínající svým zvlněním divadelní oponu. V přízemí muzea se kromě vstupní haly a informačního centra nachází také kavárna s nezbytným zázemím. Ve druhém patře leží kanceláře a nad nimi už jsou identické výstavní prostory přibližující historii města, jeho obyvatel, řeky i přístaviště. Kromě toho jsou v muzeu uloženy také sbírky národopisného muzea, námořního muzea a folkloristického muzea.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Neutelings Riedijk Architects