Novostavba rodinného domu v Litomyšli

Novostavba rodinného domu v Litomyšli
Urbanistické řešení
Parcela na okraji zástavby malého města, za ní navazuje volná krajina. Lokalita tvořena zástavbou izolovaných domků v zahradách, různého stáří.
Hmota domu  sestává ze dvou částí -  hlavní dvoupodlažní obytné části s mírnou sedlovou střechou a  jednopodlažní přístavby s rovnou střechou, které vytvářejí půdorys tvaru L. Vzniká tak  intimní, dobře osluněné obytné atrium orientované do volné krajiny na jihozápadní straně a vstupní předprostor orientovaný do ulice na jihovýchodní straně. Toto uspořádání také umožňuje dodržet regulativ, který stanovil pevný bod domu na jižní straně pozemku, a zároveň umístit dům na parcele tak, aby osluněná část zahrady byla co největší. Hmota dělící přístavby integruje doplňující funkce, aby v budoucnu už další přístavky nebyly nutné.

Architektonické řešení
Obytná část je objemově kompaktní - odpovídá zásadám pro navrhování energeticky úsporných staveb. Je orientována a otevřena do jižního atria, na západní stranu poměrně uzavřená kvůli expozici vůči převádajícím větrům.
Přístavba je u styku s objektem zúžena z důvodu lepšího oslunění obytného prostoru v přízemí a její střecha je z druhého poschodí hlavní hmoty zpřístupněna pororoštovým balkonem.
Barevná a materiálová koncepce exterieru je založena na použití různých tónů šedé barvy. Hlavní hmota objektu má  šedou fasádu s přiznanými schránkami na hliníkové venkovní žaluzie, světle šedá okna s trojskly, a plechovou šikmou střechu. Přístavba má horní římsu z pohledového betonu, a spodní část oplechovanou stejným materiálem jako střecha hlavní hmoty.

Dispoziční řešení
Přízemí obytné hmoty zahrnuje denní část, a to obytný prostor sloučený s kuchyní, pracovnu, zádveří, wc s malou koupelnou, saunu se sprchou, technickou místnost a zádveří, schodišťovou halu. Noční část v patře zahrnuje ložnici, menší a větší (v budoucnu rozdělitelný) dětský pokoj, samostatné wc, koupelnu a místnost pro pračku.
Přístavba zahrnuje garáž  se skladem, přístupnou ze zádveří, a přetažená betonová římsa zakrývá další stání pro auto, a prostor pro venkovní krb. Na druhé straně přetažená střecha zakrývá prostor před vstupem.

Interiér
V přízemí se  bílá a různé stupně šedé doplňují s přírodním dřevem podlahy obytného prostoru, zatímco v patře je vše více barevné, hlavně podlaha z oranžovo červeného marmolea, a barevné obklady servisních prostor.  Koupelna v patře je opticky zdvojnásobena zrcadlem na celé ploše jedné stěny. Dominantním prostorem je schodišťová hala se skleněným zábradlím, a betonovým schodištěm vykonzolovaným ze zdi, s dřevěnými obkladem stupňů. Vestavěné truhlářské prvky jsou z dýhovaných desek.

Konstrukční řešení
Obvodové i vnitřní nosné stěny jsou ze ztraceného polystyrenového bednění (systém med-max), ve stejném systému jsou i stropy nad přízemím. Šikmá střecha je z dřevěných vazníků. Přístavek zakončen římsou z pohledového betonu, svislé nosné konstrukce zděné, konzola římsy podepřena subtilními ocelovými sloupky.

Technologie
Dosažení pasivního standartu znamenalo nutnost použití rekuperačního systému s integrovaným zásobníkem tepla. Na střeše přístavby jsou osazeny solární kolektory, v obývacím pokoji krb s odděleným přívodem spalovacího vzduchu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
plech
Lenka Tiefová
27.04.12 05:31
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Valert Petrášek architekti