Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Sportoviště Pfaffenholz

Autor: Herzog & de Meuron
Adresa: Rue Saint Exupery 5, Saint Louis, Francie
Realizace: 1989-93

Sportovní areál Pfaffenholz leží jednou svou hranou na hranici mezi Francií a Švýcarskem. Jeho švýcarským sousedem je o osm let mladší soukromá klinika REHAB. Při návštěvě místa přemýšlíte o pojmu hranice a o růstu města, který v případě Basileje představuje zajímavý třínárodní fenomén. O to více na vás zapůsobí fakt, že zatímco mezi REHABem a sportovištěm přecházíte zcela volně, při průjezdu celnicí o 150 metrů výše vás celníci podrobí prohlídce.
Sportoviště Pfaffenholz vzniklo pro potřeby obyvatel z obou měst, jak francouzského Saint Louis, tak švýcarské Basileje. Je tvořeno několika hřišti, mezi kterými se nachází sportovní hala. Objekt sportovní haly sestává z několika provozů, z nichž největší je ústřední tělocvična, obklopená věncem šaten sloužících z části pro externí sportoviště. Samozřejmostí jsou místnosti pro personál, trenéry, klubovny atd.
Výraz sportovní haly je minimální. Černý skleněný box doplněný o betonový kvádr externích šaten nikterak nekomunikuje s okolím a funguje jako totální solitér. Za pozornost stojí maximální péče obvodovému plášti ze strany architektů. Černá krabice je opláštěná dvojitou fasádu s vnější skleněnou vrstvou opatřenou černým potiskem, který reflektuje zateplení heraklitem. Po tomto zjištění trochu přemýšlíte o symbolice otisku a pravdy v architektuře. Betonové šatny jsou opatřeny abstraktním zvířecím "potiskem". Tento motiv byl prohlouben na knihovně odborné školy v německém Eberswalde, kde byla aplikace fotografie na beton dovedena do absolutní dokonalosti. Pop-motivem je očíslování dveří šaten, kdy architekti použili řez písma užívaný na dresech sportovců.
Podobně chladně působí i interiér sportovní haly. Jediným zpestřením je nosný systém, kdy namísto klasických sloupů použili Herzog s de Meuronem šikmé podpory ve tvaru V. Prostorově zajímavý motiv lodžie pro diváky. Použité materiály jsou hapticky sterilní - beton, stěrky, marmoleum, černě lakované dřevo. Pokud hledáte příklad architektonického minimalismu, tak sportovní hala rozkládající se uprostřed areálu Pfaffenholz je 100% trefou do černého.








Literatura

Autor: Jan Kratochvíl, 26.05.03
Návštěvnost: 48063 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.