Národní památník 11. září

Reflexe absence

Národní památník 11. září
V den 10. výročí teroristických útoků proti Spojeným státům americkým byl otevřen Národní památník 11. září. V tento den jej mohli navštívit pouze rodiny obětí, ode dne následujícího byl zpřístupněn veřejnosti. I přes probíhající stavbu nového Světového obchodního centra v okolí Memorial Plaza (jak bylo Ground Zero přejmenováno) a i přes prozatimní přístupové cesty to byl zážitek velmi působivý.
Dva žulové bazény, umístěné do půdorysných základů bývalých "Dvojčat", s desetimetrovými vodopády po obvodu, byly obklopeny lidmi obtiskujícími na papír jména svých příbuzných. Architekti Michael Arad a Peter Walker se nesnažili ohromit návštěvníky designovými hrátkami, ale nechali promluvit samotné místo. Reflektováním absence a podtržením následků útoků dosáhli zhmotnění promarněných životů. Jednoduché tvarosloví tak zdůrazňuje onu prázdnotu a ztrátu. Po obvodu bazénů jsou v bronzových deskách vyřezána jména téměř tří tisíců lidí, kteří nepřežli útoky 11. září (v New Yorku, Washingtonu a Pensylvánii) a předchozí útok na WTC v únoru 1993. V noci jsou zespodu nasvícena, čímž je ještě zesílena prázdnota, kterou mají připomínat. Tvoří podstatu celého památníku, a proto byla jejich designu věnována velká pozornost. Nejsou seřazena abecedně, ale tvoří skupiny v rámci rodin, spolupracovníků nebo záchranářů. I přes veškerou důslednost se stala chyba v jednom jméně, část desky tak bude muset být vyměněna.
Zbytek plochy Memorial Plaza je osázen čtyřmi sty bílých dubů, které byly vybrány zejména pro svůj tvar a měnící se barvu. Pozadí památníku se tak bude během roku měnit od zelené přes žluto-oranžovou až do fialové. Pásy trávníku se střídají s pásy betonové dlažby, která zároveň tvoří systém prostorných podzemních květináčů pro stromy. Ty mají díky tomu dostatek půdy a prostoru a nejsou dlažbou utlačovány. Stromy jsou zavlažovány dešťovou vodou, která se sbírá do nádrží pod náměstím.
Na návrhu se také podílel Denis Brody Band a norský atelier Snøhetta, kteří jsou autoři Muzea, jež je umístěno pod plochou Memorial Plaza. Na povrch vystupuje pouze krystalický vstupní pavilon. Muzeum bude otevřeno v příštím roce (2012) a budou zde umístěny např. dva nosníky z bývalých "Dvojčat", protipovodňová stěna, která tehdy uchránila jižní Manhattan před zaplavením, a další informace o útocích.
Memorial Plaza je součástí města a zároveň také památníku - nevyčleňuje se proti městu, ale vytváří otevřený prostor, který je jeho součástí a je pro každodenní život newyorčanů. V jižní části Manhattanu tak vznikl prostor pro zpomalení, zastavení a zamyšlení.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
mimoriadne posobive
Lamik
19.01.12 10:06
diera
Martin Fabian
20.01.12 09:36
Jen dve jamky?
takyarchitekt
21.01.12 01:59
One World Trade Center
David Pištělák
18.07.13 12:14
zobrazit všechny komentáře