Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Půdní byt v Bubenči

Autor: KLANC ARCHITEKTI | Tomáš Klanc
TDI: Tomáš Klanc
Adresa: Bubeneč, Praha, Česká republika
Realizace: 2010 Užitná plocha: 78 m²

Kouzlo je v příběhu

Půdní byt byl původně součástí developerského záměru, kdy realitní kancelář za poskytnutí prázdného půdního prostoru v činžovním domě v Praze nabídla bytovému družstvu jako kompenzaci rekonstrukci celého domu – výměnu všech oken, stoupaček, vyvložkování všech komínů, opravu fasády, nový výtah, střechu, sklepní kóje … V prostoru půdy s vysokým krovem, kde byla jen nevyužívaná prádelna a bydleli tam holubi, vzniklo 5 nových půdních bytů ve dvou patrech.

Jako člen družstva jsem se jeden z nich rozhodl koupit ještě v době, kdy se teprve projednávalo stavební povolení, a měl jsem tak možnost v návrhu provést změny. S původní dispozicí bytu, kterou navrhoval developer, jsem nebyl spokojený. Navrhnul jsem si změnu stavby před dokončením a projednal jsem sám nutné úpravy na stavebním úřadě a na památkářích. Hlavní změnou byla úprava dispozice, výměna původně navrhovaných střešních oken za tradiční zdroj světla – vikýře a výrazné zvýšení kvality použitých standardů oproti běžně poskytované úrovni vybavení bytu od realitních kanceláří.

Rovnou k obědu

Chodba plná dveří uprostřed bytu a tři pokoje okolo, to je developerská klasika, kterou jsem mohl mít, kdybych si pořídil byt v paneláku. Mám však rád otevřený prostor, který je dle mého lepší aktivní inspirací pro komunikaci v rodinném soužití, než jednotlivé uzavřené komůrky standardní dispozice 2+1. Z nového návrhu proto zmizely chodba s předsíní a vystřídala je jídelna v hale umístěná přímo uprostřed bytu hned za vstupem, což je řešení na západ a na sever od nás zcela běžné. Takto získaný prostor navíc jsem využil především k celkovému zvětšení jednotlivých funkčních obytných zón a rozšíření úložných prostor o šatnu a vestavné skříně, které přirozeně využívají každý volný kout. Intimitu vstupu do bytu chrání bezpečnostní pancéřové zateplené vstupní dveře, které se otvírají tak, že z chodby není vidět dovnitř. Centrální jídelna je prosvětlena oknem do světlíku.

Byt jsem od developera převzal nedokončený ve fázi hrubé stavby, dokončovací práce interiéru jsem prováděl s vybranými dodavateli i svépomocí. Tím jsem získal za rozumné peníze požadovaný vyšší standard provedení vybavení interiéru, který bych v žádné nabídce standardů u realitní kanceláře nikdy nenašel.

V navrhování interiéru mě inspiruje kombinace starého s novým s důrazem na osobité zabydlení a účelnou členitost obytného prostoru. Ve výběru dávám prostor přírodním materiálům i moderním technologiím, půvabu ručního provedení i designovým ikonám. Zařízení bytu je navrženo již v projektu stavby tak, aby většina úložných a obslužných funkcí byla vestavěná nebo jinak přímo daná a vymezená nosnou konstrukcí. Vestavné skříně jsou v nikách schované pod dřevěnými obklady chodeb, interiérové bezfalcové dveře jsou vysoké až do stropu. Kuchyňské skříňky stejně jako knihovny, pracovní kout a posezení navazují na připravená místa v členitém půdoryse a svým tvarem a umístěním přirozeně vycházejí z jednotlivých funkcí dispozice.

Jak na to

Ojedinělou poklidnou a příjemně tajemnou východní atmosféru dodávají bytu stylové doplňky dovezené z cest po východní Asii. Ručně vyrobený patchwork na zemi v obýváku je z Indie, nábytek z masivního recyklovaného teaku je z Indonésie, sošky, vázy a látkové dekorace jsou z Bali. Nic tu nepřebírá dominantu, vládne zde pestrá avšak vyvážená symbióza, která je podtržená klidnými odstíny látkových tapet a celkovým barevným ladění interiéru.

Vestavěný nábytek a dveře vyrobili truhláři z firmy TITA, s.r.o. Ostrůvková kuchyň vznikla díky darovaným skříňkám při přestavbě nového showroomu kuchyňského studia DKKI. Sanitární vybavení koupelen GESSI včetně obkladů APAVISA je ze studia Elmat – super, na stěnách v koupelně je ručně vyrobená kamenná mozaika z lávového kamene z Jávy. Osvětlovací solitéry jsou z Artemide, od Rendla i z bazaru. Knihovna v pracovně (budoucím dětském pokoji) stejně jako pohodlné křesílko u krbu jsou repasovaná, znovu natřená a očalouněná z bazaru.

Zdroj tepla je plynový turbokotel s akumulačním zásobníkem, rozvod tepla je řešený radiátory, v koupelně je elektrické podlahové vytápění. Systém topení je doplněný o krbová kamna.

















Projekt
Fotograf
Vavřinec Menšl
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 26.12.11
Návštěvnost: 57983 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
WC Veronika Bayerova 07.01.12 17:49
RE: WC Tomáš Klanc 07.01.12 23:35
Nábytek S.kipp 10.01.12 13:08
RE: Nábytek Tomáš Klanc 11.01.12 00:16
Zádveří Martin Černý 21.02.12 14:32
Bez předsíně? Tady? Proč ne! Whiskey 21.02.12 15:15
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.