Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
MACBA
Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Autor: Richard Meier
Adresa: Plaça dels Àngels 1, Barcelona, Španělsko | mapa
Web: www.macba.es
Projekt: 1987 Realizace: 1992-95
Užitná plocha: 13800 m²

„Nejlepším řešením se mi zdálo poskytnout muzeu různé druhy výstavních a galerijních prostorů než jen opakující se řád stále stejných prostorů, zatímco vystavované předměty se budou v průběhu času měnit – někdy budou velké, někdy malé, někdy budou potřebovat světlo a někdy ho vyžadovat nebudou. Vyvinuli jsme proto řadu různých prostorů, které by mohly vyhovovat všem druhům aktivit a výstav.
Vstupní dvorana s rampami, která tvoří hlavní komunikaci, se stala veřejným prostorem. Z rampy na jednu stranu vyhlížíte na město a na opačnou stranu se díváte do galerií. Při prohlídce muzea musíte neustále procházet atriem s rampami, které se starají o prostorovou orientaci, vytváří veřejný prostor pro multifunkční využití a zabezpečují přístup a okruhy po muzeu.“ R.Meier

Muzeum stojí na místě, které původně patřilo uzavřené enklávě kláštera, a nyní vytváří promyšlený dialog mezi městskou strukturou původního místa a současnými uměním vystavovaným uvnitř. Povaha stávajících stezek a cest se promítla také do uspořádání stavby, což je nejvíce patrné u hlavního vstupu, který je souběžný s průchodem mezi veřejným muzejním náměstím se sochami a nově vytvořeným náměstím před muzeem, Plaça dels Àngels. Tato promenáda se napojuje na již existující síť procházející celým starým městem.
Při pohledu na jižní fasádu muzea z Plaça dels Àngels lze zaznamenat tvarovou rozmanitost reagující na bohatý okolní kontext. Hlavní vstup je rámován předsazenou stěnou skládající se z dvourozměrných prvků a pravoúhlých otvorů. Jasně definovaný vstup do muzea a zvlněný obal místnosti určené pro zvláštní výstavy jsou mezi sebou vizuálně propojeny transparentní horizontálně členěnou skleněnou stěnou. Lyrické křídlo souzní se současným duchem muzejních sbírek a expresivní tvar pak zase s historickou povahou uzavřené klášterní enklávy. Tyto dva prvky jsou předsazeny před stěnu z bílých smaltovaných panelů probíhající na celou délku páteře muzea. Ze vstupního lobby návštěvníci přejdou do atria, kde mohou po mírných rampách vystoupat až do třetího patra. Rozsáhlé prosklené atrium nabízí výhledy na náměstí, pomáhá návštěvníkům v orientaci a funguje jako zprostředkovatel mezi veřejným prostranstvím a galerijní částí.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 09.08.06
Návštěvnost: 47960 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.