Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Lawn Road Flats - Isokon

Autor: Wells Coates, Marcel Lajos Breuer
Adresa: Lawn Road, Belsize Park, Londýn, Velká Británie | mapa
Investor: Molly a Jack Pritchard
Projekt: 1929-1932 Realizace: 1933-1934

Transformácia, ktorou prechádzalo Československo v 30. rokoch 20. storočia, nastolila nové otázky štruktúry spoločnosti a jej bytovej kultúry. Paralelou nášho funkcionalizmu bolo na anglických ostrovoch hnutie  British modern movement. K ideám nového prístupu sa hlásili manželia Molly a Jack Pritchard, zakladatelia nábytkárskej firmy Isokon Laminated Furniture company, sústreďujúcej sa na tvorbu z preglejky. Z počiatočných plánov postavenia rodinného domu v štvrti Belsize Park sa ustúpilo. Pár sa rozhodol pre pragmatickejší prístup vybudovania na tú dobu hybridného bytového komplexu pre individuálných nájomníkov, s vlastným priestorom situovaným v strešných penthousoch pre seba a svoje deti. S experimentálnym zadaním sa mladý Wells Coates, zakladateľ umeleckých skupín MARS /the Modern Architectural Reseach Group/ a Unite One vysporiadal bravúrne. Architekt podporený 15 ročnou životnou skúsenosťou z Japonska sa zmocnil svojej prvej veľkej zákazky s náležitým prístupom. Dynamika celkového pôsobenia budovy veľmi malej mierky je podporená rukopisným charakterom horizontálnych pavlačí a exteriérového schodiska v kontraste s vybehujúcou hmotou hlavného vstupu na pravej strane. Vycibrenosť stavby je podporená tenkými profilmi kovových okenných rámov a zaoblených nároží stien. Každé zo 4 podlaží obsahuje 6 jednoizbových jednotiek a dvoma štúdiami so vstavaným nábytkom, šatníkom, malou kuchyňou a kúpeľnou podľa architektovho návrhu. Okrem spomenutých strešných penthousov, prízemie objektu je doplnené o veľkú spoločnú kuchyňu. Na pravej strane bol kompozične výborne doplnený prevádzkový klaster priestorov s  prekrytým vstupom, bytom správcu, schodiskom s vertikálnym oknom a malou garážou. Obvodové steny monolitickej železobetónovej konštrukcia v snehobielom sfarbení majú povrchovú úpravu z vode odolného cementového náteru. Pod miernym uhlom osadená budova vytvára k ulici predstupnú "piazzu" a oživuje dialógom k tradičnej kobercovej zástavby viktoriánskych domov. Zaujímavosťou projektu je okrem jej architektonických kvalít aj spoločenské okolnosti, ktoré ju sprevádzali. Iniciátor nového hnutia mal priamy kontakt s kultúrnymi elitami doby. Budovou vytvoril sociálne zázemie pred fašizmom migrujúcich architektov. V dome žil Walter Gropius so svojou ženou a Marcel Breuer, ktorý v roku 1937 prerobil spoločnú kuchyňu na Isobar intaktne neporušeného do 70 rokov. Spisovateľka Agatha Christie a László Moholy-Nagy patrili medzi ďalších prominentných nájomníkov. Od roku 1972 dom patrí pod správu Camden Council. S cieľom prinavrátiť mu pôvodnú funkčnú náplň a charakter bol objekt v roku 2003 rekonštruovaný podľa návrhu špecializovaného ateliéru Avanti Architects. Budova je pamiatkovo chránená.
Autor: Rastislav Udžan, 03.01.12
Návštěvnost: 25533 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.