Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Divadlo Valle-Inclán
Teatro Valle-Inclán

Autor: Paredes Pedrosa arquitectos | Angela García de Paredes, Ingacio Pedrosa
Spolupráce: Silvia Colmenares, Manuel García de Paredes
Adresa: Plaza de Lavapiés s/n., Madrid, Španělsko | mapa
Web: cdn.mcu.es
Investor: Ayuntamiento de Madrid
Náklady: 7 620 376 Euro Projekt: 2000
Realizace: 2002-05 Soutěž: 1996
Užitná plocha: 5380 m²

Nově postavené divadlo je určeno jak soudobým dramatickým dílům tak dalším moderním projektům. Tvar a rozměry parcely formují architektonický návrh, kterému dominuje volnost a proměnlivost. Budova tvoří dominantu přilehlého veřejného prostoru, který tak nabývá atraktivnosti a kvalit, které místu dříve chyběly.
Na stejném místě stál dříve promítací sál Olympia od architekta Secundina Zuaza.Byl slavnostně otevřen 14. listopadu 1926.
Nová budova je dílem architektů Garcíi Pedrosy a Angely Garcíi de Paredes. Projekt vznikl na základě dohody z roku 1999 mezi Inaem (Ministerstvo kultury) a Madridskou radnicí. Bylo postaveno dílo, které je součástí urbanistické, architektonické i kulturní přeměny této části města.
Stavba byla vyznamenána cenou Španělské architektury za rok 2007 (7.ročník)  za „integraci projektu do procesu regenerace městské čtvrti“ a za „architektonickou schopnost interaktivně členit hmotu v souvislosti s okolím.“

Situace – Širší vztahy
Nové divadlo se nachází v madridské čtvrti Lavapiés na trojúhelníkové parcele, která je vymezena ulicemi Argumes, Valencia a Salitre.
Vzniklý přibližně trojúhelníkový blok stojí vedle náměstí Lavapiés, které dnes téměř ztratilo svůj městský charakter.

Koncept
Myšlenkou projektu bylo přispět k obnově čtvrti, kde se divadlo nachází. Také byl kladen důraz na možnou změnu využití sálů a schopnost pracovat se scénami téměř jakýchkoliv rozměrů.

Prostory
Divadlo nabízí dva výstavní sály vybavené nejmodernější technologií. Třetí prostor má multifunkční využití. Můžou se v něm pořádat konference, výstavy, dramatická čtení či přednášky.

Sál Valle – Inclán
Sál, který dal celému projektu jméno, má jednoduchou kompaktní dispozici, která je navržena jako univerzální prostor 17 x 36 metrů pro 510 návštěvníků. Sál může být uspořádán klasicky s čelní dispozicí nebo volně díky zdvihacím pódiům umístěným dole v přízemí. Pódium je 15 metrů široké a 10,5 metru hluboké. Technické prostory pro promítání a osvětlení vedou podél sálu.

Sál Francisco Nieva
Tento sál má kapacitu 150 sedadel, která jsou rozmístěna kolem jeviště. To mění svůj čtvercový tvar 14 x 14 metrů dle potřeb každé scény.

Třetí sál
Třetí sál, se 100 místy, slouží pro pořádání konferencí, výstav a večerů dramatické četby. Je navržen nad vstupním atriem divadla.

Další prostory
V budově najdeme kromě divadelní funkce také prostory pro vedení divadla, administrativu, produkci, technickou místnost CDN, sklady, pomocné sály a malé ateliéry. Moderní technické a jevištní vybavení a flexibilita jsou dnes již standardem pro tvorbu současného divadla.
Jednotlivé ateliéry se nachází nad prostorem pro zásobování. To je zajišťováno přímo z ulice Valencia ve stejné úrovni jako jeviště.
Zkušební místnost s adekvátními rozměry a výškou devět metrů se nachází nad hledištěm. Umožňuje přípravu jevištních scén včetně zavěšení dekorací a světel.
Ve stejném podlaží jako zkušebna se nacházejí kanceláře vedení a správy nového divadla. Ze všech je výhled směrem do ulice Valencia.
Šatny herců spolu se zázemím se nachází v patře pod jevištěm, v úrovni orchestřiště.

Veřejný městský prostor
Před vstupem do divadla je ponechán volný prostor, který se vizuálně otevírá směrem ke strmé ulici Lavapiés a plní funkci předsálí- skutečného urbáního vstupního vestibulu.

Konstrukce
Prosklenou fasádou se otevírají do náměstí pravoúhlé hranoly, jejichž rozpony jsou tvořeny betonovou konstrukcí. Postavení bočních ulic formuje prostory vystavěné z vyztuženého betonu s břidlicovým opláštěním a hliníkovými okny.
Divadelní tvorba vyžaduje jak dostatečně rozlehlé prostory tak také vyšší výšky sálu a jeviště.
Jednotlivé hmoty nového divadla se přizpůsobují složité parcele a stávají se součástí trojúhelníkového bloku.

Materiály
Každé ze tří hlavních hmot dominuje jiné materiálové provedení – beton, ocel nebo sklo. V interiéru vynikají břidlicové podlahy a dřevěné fíkovníkové obklady ve vestibulu.

Přední fasáda
Prosklené fasády se v noci mění v osvětlené hranoly a pouliční chodci mohou spatřit proudící diváky ve vestibulu.

Dveře
Existuje zde komplikovaný systém dveří, které propojují vstupní vestibul s přízemím hlediště a umožňují různé propojení obou prostorů.

Promítání a osvětlení
Černé hliníkové perforované pohyblivé panely tvoří zdi technického zázemí. Na stropní konstrukci jsou zavěšeny kovové lávky, které umožňují rozšíření jeviště.






































Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 12.12.11
Návštěvnost: 35904 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.