Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Konceptuální objekt ve Verneřicích

Autor: LABOR13 | Albert Pražák, Martin Vomastek, Jiří Bardoděj
Adresa: Verneřice, Česká republika
Realizace: 2011

Konceptuální projekt rekreačního, celoročně obývatelného, objektu umístěného na polosamotě v drsné krajině Českého středohoří. Projekt nazýváme konceptuálním, protože jsme tuto stavbu použili a nadále používáme jako experimentální prostor, na kterém si ověřujeme některé architektonické a prostorové vazby. Při vzniku tohoto projektu bylo definováno následující zadání:
  1. maximálně minimální pořizovací náklady stavby
  2. maximální využití místních materiálových a lidských zdrojů (případně i energetických)
  3. koncept otevřeného domu - absolutní smazání hranice exteriér/interiér, při zachování základního uživatelského komfortu stavby
  4. optimalizace úrovně komfortu stavby - tzn. stanovení takového komfortu užívání stavby, který je pro člověka nezbytný a pohodlný, ale v žádném směru nadlimitní.
Pro realizaci stavby byl vybrán pozemek bývalé stodoly, ze které se do současnosti dochovalo pouze torzo obvodových zdí. Z estetických důvodů jsme se rozhodli toto torzo ponechat a stavbu do něj integrovat. Vznikla tak kompozice polootevřeného dvorce s čelně umístěným objektem obytné části.
Novostavba je od severu chráněna původní masivní kamennou stěnou, jež spoluvytváří jakési vstupní závětří objektu. Objekt sám je zcela otevřen, prostřednictvím pěti vrat, do prostoru vymezeného zbývajícími zbytky obvodových zdí stodoly. V tomto prostoru je tak jasně definována soukromá zahrada objektu, vymezená vůči okolní divoké vegetaci.
Díky možnosti otevření celé jižní fasády objektu lze využívat pobytu ve venkovním prostředí, při současném zachování komfortu prostředí interiéru. V případě uzavření jižní fasády pak do interiéru proudí dostatek světla a slunce velkokapacitním západním oknem. Zároveň tak nedochází k přehřívání interiéru stavby vlivem jižního slunečního záření.
Celá stavba byla realizována z místních materiálových zdrojů (dřevo, recyklovaný materiál z původní stodoly) a místními dodavateli.  V blízké budoucnosti je v plánu dosažení vlastní energetické soběstačnosti (studna, čistička OV jsou již zrealizovány. Připravují se fotovoltaické a solární panely).
Design celé stavby byl navržen tak, aby bylo realizovatelný prostřednictvím běžných, dostupných metod a za nízkých pořizovacích nákladů. Významných úspor bylo dosaženo i maximálním omezením mimostavební dopravy a zařízení staveniště.
Po dohodě s majitelem objektu, budeme celý projekt pravidelně hodnotit a na základě provozních zkušeností aktualizovat a rozvíjet.

LABOR13 s.r.o. | A. Pražák









Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 13.12.11
Návštěvnost: 58946 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Úžasné !! Matej Farkaš 14.12.11 09:11
Hezka bedna v rozvalinach. takyarchitekt 14.12.11 12:34
zdi rs 14.12.11 14:53
Konceptuální Taťjána Nálepková 15.12.11 08:58
Jedna výtka Milhaus 15.12.11 13:39
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.