Dům v Romeirão


Dům v Romeirão

Spolupráce:Paulo Rocha, Marco Roque Antunes, Susana Ferreira
Adresa: Ericeira, Romeirão, Portugalsko
Projekt:2001-02
Realizace:2002-03
Užitná plocha:340 m2


F.Guerra + S.Guerra
Místo má silný venkovský charakter s malými plantážemi, ovocnými sady a úzkými stezkami vytyčenými nahrubo poskládanými kamennými ploty rozdělujícími pozemky a domy řídce roztroušenými v krajině. Strmý jižní svah s výhledem do údolí zvrásněného malou řekou a pohořím v pozadí. Zatímco horní polovina  pozemku je mírně rampovitá, tak spodní část je vybudována na stupních. Jasný přechod mezi těmito dvěma úrovněmi se stal výchozím bodem při tvorbě projektu: ořešák a vodní nádrž.
Již na první návštěvě svádělo vše usadit objekt na svah, směřovat jej ke přístupové cestě, ukrýt před sousedy a zároveň otevřít výhledy z interiéru do jižního údolí. Přírodní krásy pozemku určovaly výslednou podobu projektu. Dům se vyvíjel v úzkém propojení se zemí, jak pozemek stoupá, tak ji postupně prochází, a posléze se stává součástí hory, kam lze vejít; pak je hmota přemístěna, zatímco sestupuje a vynořuje se na svazích. Podélná hmota se táhne jako linie ohnutá přes vodní nádrž a strom. Mezi těmito základními prvky vznikl hlavní venkovní prostor. Podél nádvoří domu byly vyhloubeny soukromé prostory plné klidu obecně postrádající přemíru kontextu: vstupní nádvoří, dvůr pro hostinský pokoj a jedna z chodeb.
Okraje této trubkovité formy se rozdvojují a odlišným způsobem reagují na vnější okolí: konec hlavní místnosti je úzký a vysoký s výhledem na východní údolí; široký a nízký konec obývacího pokoje je vysunutý nad jižním údolím. Soukromá část domu je obsluhovaná strohým prostou chodbou, jejíž konce odráží zcela opačnou realitu: severní se uzavírá do privátního dvorku zakopaného do země, zatímco jižní se otevírá do široké krajiny se stromem ořechu v popředí a horami v dálce.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ARX Portugal Arquitectos