Dům Zilvar

Dům Zilvar
Spolupráce:Vítek Donát
Investor:soukromá osoba
Projekt:podzim 2011
Realizace:podzim 2013



Jednopodlažní objekt podélného tvaru ukrývá v lomené pultové střeše dvě vyvýšené galerie určené ke spaní. Přízemí tvoří zejména velká společenská místnost - tzv. „světnice“ s integrovanou kuchyňkou a jídelnou, dále nezbytné zázemí a krytá terasa s výhledem do zahrady. Z prostoru „světnice“ jsou po samostatných schodištích přístupné zmíněné galerie, které jsou ale opticky propojeny s přízemím a prostor tak funguje jako jeden celek. 

Objekt je navržen jako montovaná dřevostavba s difuzně otevřenou skladbou konstrukcí. Nosná část je sloupková z KVH profilů. Z vnitřní strany jsou obvodové nosné stěny opláštěny deskami OSB s přelepenými spoji Airstop páskou, z vnější strany jsou pak opláštěny dřevovláknitými deskami Steico Universal. Dřevovláknité desky jsou navrženy jako záklop z důvodů nízkého difuzního odporu a pro částečnou eliminaci tepelných mostů v místě konstrukčních prvků. Dům je založen na kruhových pilířích z monolitického betonu s odsazením od terénu a provětrávaným prostorem pod podlahou. Nebylo tak nutné řešit hydroizolaci spodní stavby a konstrukce podlahy mohla zůstat dřevěná a ve stejném konstrukčním systému jako ostatní prvky.

Fasáda je navržena dřevěná na laťovém roštu s provětrávanou mezerou. Pohledově je tvořena vertikálními fasádními palubkami bez pera a drážky se vzájemným odsazením. Povrchová úprava je řešena opálením jednotlivých palubek, kartáčováním a nátěrem přírodní olejovou lazurou, která je po zavadnutí vytírána. Obložení stěn přechází plynule ve střešní rovinu tvořenou rovněž palubkami ve stejném dekoru a vytváří se tak kompaktní celek. Na obložení fasády a střechy byly použity palubky ze sibiřského modřínu v tloušťkách 19mm (stěny) a 24mm (střecha). Palubky na střešním plášti pak byly z důvodů zvýšení životnosti navíc opáleny a natřeny ze všech stran. 

Vnitřní stěny jsou obloženy podlahovými palubkami (profil O) na pero a drážku a materiálově na sebe navazují i s obložením střešní roviny. Palubky jsou kotveny na předsazeném laťovém roštu, který slouží pro vedení všech instalací před vzduchotěsnou vrstvou obálky. Detaily napojení jsou řešeny na sraz, veškeré kotevní prvky jsou skryté. Interiérové palubky jsou opatřeny nátěrem z dekoračního přírodního vosku. Na podlaze jsou palubky kartáčovány a opatřeny podlahovým olejem. Stejná povrchová úprava je použita i na palubkách terasy, interiér tak pohledově přechází do exteriéru.
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pekne
Matej Farkaš
05.12.11 10:06
Velmi zajímavé
Tomáš Gábor
07.12.11 03:41
Kdo byl první?
Tomáš Pavlas
12.11.12 10:20
Kdo byl první?
Tomáš Pavlas
13.11.12 09:27
Re: Ko byl první?
Pavlína Drbálková
13.11.12 09:30
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ASGK Design, s.r.o.