Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Administrativní budova Ermeg

Autor: František Sedláček, Petr Stolín
Spoluautoři: Stanislav Staněk, Alena Mičeková, Jan Gašparík, Jakub Berdych
Adresa: Žitavská 629/48, Růžodol, Liberec, Česká republika | mapa
Web: www.ermeg.cz
Investor: Ermeg s.r.o.
Náklady: 21 400 000 CZK Projekt: 2005
Realizace: 2008 - 07.2009

Konstrukce
Budova je klasická zděná masivní stavba. Obvodové zdi jsou z velkorozměrových tvárnic 44 cm širokých (bez nutnosti další tepelné izolace), zdi jsou zakončeny pozedním věncem. Mezi obvodovými zdmi, které jsou jediné nosné elementy, je napnuta železobetonová deska o rozponu 660 cm. Vznikají tak halové prostory, které jsou zcela flexibilní a variabilní.

Vliv stavby na životní prostředí a okolí
Navržený objekt a s ním spojené úpravy okolí mají jednoznačně pozitivní vliv na životní prostředí. Především tím, že je stavba v maximální míře integrována do zeleně. Dominantním viditelným prvkem je zelená střecha přízemí, která je koncipována jako zahrada, dokonce s tvarovaným terénem, kde je nejen tráva, ale i strom a další různodruhové rostliny, má zároveň pobytový charakter. Postupně se plánuje částečné zazelenění dřevěné fasády popínavými rostlinami, především stále zeleným břečťanem, rozmanitých tvarů listů a barev. Po svahu k řece Nise přechází objekt zelenými terasami. Je to první krok ke kultivaci a revitalizaci tohoto lesoparku, který sloužil jako smetiště stejně jako doposud na vedlejších pozemcích.
Ekologické jsou i dřevěné obklady fasád v přírodních barvách bez ochranných nátěřů, čímž je umožněno dřevu oxidovat přirozeně. Toto bude mít vliv na barevnou proměnu fasády v průběhu života domu.

Napojení na dopravní síť a zpevněné plochy
Nová budova využívá napojení stávající skladové haly na veřejné komunikace. V současné době se jedná o přímý vjezd na pozemek či přímý výjezd z pozemku do Žitavské ulice.
Přední část nezastavěného pozemku blíž k ulici tvoří zpevněné plochy sloužící přechodně k parkování nákladních vozů. Stávající objekt skladové haly a novostavba administrativy jsou propojeny společným parkovistěm pro osobní vozy zaměstnanců a návštěvníků. Vzniklé atrium mezi objekty je kompletně zatravněno, podél budovy je umístěn přístupový chodník z atypických betonových dlaždic a dřevněná paluba při vstupu do spodní i horní části administrativy. Zbytek pozemku směrem k řece je pojednán jako travnatá plocha s kultivovanou zelení.
V budoucnosti bude v oblasti pozemku realizována nová sliniční síť. Bylo by výhodné, kdyby předpokládané hlukové zábrany nové silniční sítě byly pojednány jako zelené valy s vzrostlými stromy. Lesopark na svahu k Lužické Nise by tak pronikl „zeleným jazykem“ do průmyslové zóny, což by podstatně zvýšilo její kvalitu.

Přínos a originalita stavby
Přínosem této stavby je dle našeho mínění oživení neosobní a chátrající průmyslové zóny vnesením života v podobě administrativy, tím pádem i zvýšení návštěvnosti dalším spektrem lidí nezbytně souvisejících s průmyslovou výrobou. V neposlední řadě je to taktéž vnesení života do úžasného prostředí zeleného pásu podél Lužické Nisy.














Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 13.11.10
Návštěvnost: 41703 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.