Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům Hutisko - Solanec

Autor: Holiš + Šochová architekti | Hynek Holiš, Šárka Holišová Šochová
Adresa: Hutisko - Solanec, Česká republika
Projekt: 2007 - 2009 Realizace: 2009 - 2011
Užitná plocha: 153 m² Zastavěná plocha: 150 m²
Obestavěný prostor: 625 m³

Hutisko-Solanec je podhorská valašská vesnice, kde převládá tradiční stavebnictví, které vychází z kulturních a klimatických podmínek regionu. Zadáním byl individuální rodinný dům, který bude současným pohledem respektovat tradiční stavební hodnoty  regionu, aniž by bránil obvyklým potřebám dnešního způsobu života.
Podélný jednopodlažní rodinný dům má navrženou samostatnou dvojgaráž s dílnou při vjezdu na pozemek. Ve svažitém terénu s východním výhledem na okolní krajinu je orientován po vrstevnici a zarovnaný se stávající zástavbou sousedních domů.
Otázkou bylo, jak se vypořádat s absurdně striktním požadavkem územního plánu „sedlové střechy se sklonem 40°-45° s vyloučením střech pultových a plochých“, s programem pro jedno patro, když podkroví pro sušení sena už je minulostí.
Do jedné třetiny podélné dispozice s dětskými pokoji a koupelnou byla vložena podkrovní místnost pracovny nebo pokoje pro hosty. V této části je úroveň podlahy přízemí snížena tak, aby měly pokoje dostatečnou světlou výšku a do domu ve svahu se nastupovalo z úrovně terénu. V další části domu s ústřední obytnou halou, přilehlou kuchyní a ložnicí s koupelnou je podlaha výš, aby snížila světlou výšku převýšeného prostoru a umožnila přímý přístup na terasu za domem a do zahrady. Světlé výšky podhledů, resp. tvar a členění střechy jsou proměnlivé a odpovídají hierarchii místností. Úhel podhledu ve střední části byl snížen, aby se eliminovaly náklady na vytápění a proporce prostoru nepřekročila přijatelné měřítko. To současně umožnilo zateplit střechu ve dvou úrovních. Na vnitřní straně podhledu proti úniku tepla v zimě a na vnější straně jako ochrana před horkými letními dny. Panoramatické východní okno ústředního prostoru inspirovaného valašskou jizbou zachovává výhled na krásné okolní kopce. Protější prosklená posuvná stěna otvírá pokoj na západ směrem k terase a do zahrady.
Nepodsklepený dům na betonových základových pasech je zděný s dřevěným krovem za pomocí ocelových prvků. Krytina z bitumenových pásů finančně umožnila použití obkladu fasády dřevěnými prkny z červeného cedru, které jsou kladeny vertikálně. V interiéru jsou bílé štukové omítky, podhledy z SDK, eurookna z přimořeného meranti a na podlaze lepená dubová prkna.

Literatura

Projekt
Fotograf
Tomáš Rasl
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 31.10.11
Návštěvnost: 72822 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
dispozice Eva Müllerová 03.11.11 09:52
pěkná dispozice Ondřej Jareš 03.11.11 10:23
...Když už je řeč o dispozici,... šakal 03.11.11 12:29
ad Dispozice Aldo Crato 05.11.11 15:45
Provoz Eva Zuberová 07.11.11 13:47
fasáda? Pietro 29.02.12 00:51
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.