Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vysoká škola technická Barreiro

Autor: ARX Portugal Arquitectos | José Mateus, Nuno Mateus
Spolupráce: Paulo Rocha, Stefano Riva, Andreia Tomé
Adresa: Rua Américo da Silva Marinho 2839-001, Lavradio, Barreiro, Portugalsko | mapa
Web: www.estbarreiro.ips.pt
Investor: Instituto Politécnico de Setúbal
Projekt: 2001-03 Realizace: 2005-07
Užitná plocha: 10500 m²



Pozemek náležející škole se nachází na okraji města Barreiro. Původně venkovská oblast byla napadena současnou příměstskou zástavbou, kterou prorůstají zelené zahrady a rákosová území.  
V okolí převládá obytná funkce a žádné jiné využití nebylo pro území ani zamýšleno. Vzniklo tak obyčejné předměstí bez života. Pozemek je však zajímavý: rozlehlý, lehce nakloněný a dobře se svým tvar vypořádává s výškovými nerovnostmi. Od severu k jihu klesá přibližně o 4 metry. Na jednom konci se nachází hustý korkový les a velké borovice.
Jsou projekty, které vyvolávají odmítavou  veřejnou reakci ještě dříve než vzniknou, a člověk u nich může nacházet řadu důležitých míst k přemýšlení. Škola v Barreiro je toho příkladem. Obyvatelé ze “sousedství” protestovali proti její existenci, protože si zde přáli mít základní školu - která byla přemístěna někam jinam -, ale také se obávali vizuálního i ekologického dopadu stavby těchto rozměrů. Z obavy před pokácením stromu je všechny spočítali a označkovali.
Měli jsme v úmyslu vložit do stavby rozporuplný charakter. Na jedné straně by se “rozptýlila“ a přejala převládající přírodní prvky, ale na druhou stranu se abstraktním způsobem vypořádává svojí fyzickou přítomností. Oba tyto principy zdůrazňuje poutavá forma: velký uhlově šedivý blok je rozřezán a odhaluje bílý interiér.
Na jednom z těchto extrémů se z architektury stává topografie, kde nelze přesně říct, kde začíná budova a končí okolí, a na zcela opačné straně je jasně definovaná hranice se zarovnanými budovami.
Stavba je umístěna uprostřed pozemku, severní část je vyhrazena parkovišti a hlavnímu vstupu, zatímco na jihu se nachází lesy, které se pak v úzkém pásu táhnou kolem celé budovy a přes ni. Jeden z konců objektu se pak zvedá do výšky. Dává tím do okolí vědět o své přítomnosti a zároveň vyznačuje nový nepřehlédnutelný bod v celé čtvrti.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 28.10.11
Návštěvnost: 41712 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.