Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Městská knihovna Ílhavo

Autor: ARX Portugal Arquitectos | José Mateus, Nuno Mateus
Adresa: Avenida General Elmano Rocha, Alqueidão, Ílhavo, Portugalsko | mapa
Investor: Câmara Municipal de Ílhavo
Projekt: 2002-04 Realizace: 2004 – 10.2005

Užitná plocha: 3200 m²

FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
Městská knihovna Ílhavo se nachází na zbytcích panství Visconde de Almeida, šlechtického domu ze 17. - 18. století, který byl přestavován a později zbořen. Z původní stavby tak zůstalo zachováno jen hlavní průčelí orientované na jihovýchod a kaple. Nezbyla ani stopa po krytém přístřešku pro kočáry, který dokončoval objekt z jihozápadní strany. Nicméně všechny dochované části staré stavby byly příklady  hodnotné architektury s promyšlenými proporcemi z řemeslně povedeného zdiva. Podobné historické příklady jsou v Ílhavo vzácné, a proto se předpokládalo, že by objekt měl být zachován a začleněn do nového návrhu.
Budova nové městské knihovny se nachází na okraji města v oblasti s nízkou hustotou zastavění, která je navíc těžko čitelná a problematická. Rozhodli jsme se proto nenavrhovat pouze objekt knihovny, ale zasáhnout do veřejného prostoru, objasnit a sjednotit městské fragmenty, které doposud nevykazovaly žádnou soudržnost.
Předběžný stavební program, jehož rozšíření se nemohlo vměstnat do prostoru bývalého panství, určilo záměr rozdělit výsledný objekt do tří částí: knihovna, kaple a centrum mládeže. Hranice panství a linie původní fasády byly vybrány jako výchozí body, kam byly umístěny administrativní část a další stavební program slučitelný s rytmem historické fasády, čímž byla obnovena původní stavba, z níž zbyla jen zpustlá kulisa. Přesto nové části jsou jasně rozpoznatelné a žijí v symbióze s původní stavbou.
Koncept zbytku stavby je odvozen od porozumění veřejného a komunálního charakteru stavbu, jejíž městotvorná role byla posílena. Návrh čítáren a mládežnického centra ležící mimo panství vytváří přímé morfologické vztahy se svým okolím a zavádí tak do architektonického díla fyziognomii a stopy z okolí. Tímto způsobem by návrh nemohl fungovat v žádném jiném kontextu.
V kapli, která byla připravena o většinu svých zdobných prvků jako je dlaždicový obklad, tesařské práce, náhrobní kameny a veškerý nábytek, byly na základě dochované evidence znova obnoveny veškeré tyto prvky. Nábytek a nový oltář navrhl Pedro Calapez, aby jasně vyjádřil současný styl, který novým způsobem pracuje s původní polychromií. Kaple opět slouží náboženským obřadům stejně, jako tomu bylo před rekonstrukcí.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 26.10.11
Návštěvnost: 35967 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.