Rodinný dům Klokočná

Rodinný dům Klokočná
Návrh vychází z těchto předpokladů a zadání :
  • tradiční, venkovský typ domu
  • hlavní obytná plocha na úrovni přízemí
  • půda pouze pro částečné ( budoucí ) využití
  • dosažení efektu „tradičního“ mikroklima v interieru domu
Důležitým rozhodnutím pro koncepci domu je rozdělení stavby na dvě části – hlavní budovu a „stodolu“, které jsou k sobě volně přiřazeny – připojeny celoproskleným krčkem a vytvářejí společně s opěrnou stěnou vnitřní dvůr. Opěrná stěna vzniká logicky jako důsledek srovnání terénu do roviny od úrovně vstupu a je proložena schodištěm vedoucím do horní části zahrady. Dvůr má část travnatou, část tvořenou dřevěnou terasou a část z dlážděných chodníků podél obvodových stěn.
Inspirací pro základní tvar novostavby je spíše hospodářský typ historického stavení (stodola), který nabízí některé proporce k přenesení do současných odlišných potřeb. (např. požadavky na větší okna a větší počet obytných místností s nároky na dobré denní světlo a s možností přímého vstupu na pozemek.)
Jde o udržení jednoduchého základního tradičního tvaru, jehož proporce a jistá přirozená krása  byla ověřena staletími v opakované evoluční kultivaci.
Tato inspirace je kromě základního tvaru transformována do oken, okenic a dveří navržených od podlahy (terénu) až pod okap, které přerušují souvislou plochu stěn bez viditelného nadpraží a zklidňují (zjednodušují) tak fasádu.
19 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
gratulujem
vha
25.10.11 08:36
...
Viktor Vlach
25.10.11 11:23
kedy sa mozem stahovat?
rk
25.10.11 03:33
...
ondrejcisler
25.10.11 06:58
Archetyp
Pavel Nasadil
25.10.11 10:06
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od deyl-šesták-architekti s.r.o.