Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
New Carbon
Rekonstrukce studentského klubu VŠCHT

Autor: Peter Panulin, Peter Koban
Projektová dokumentace: VHE a spol. s.r.o.
Realizace: KOUBA INTERIER, s.r.o.
Adresa: Technická 3, Dejvice, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 05 - 10 / 2011

Studentský klub Carbon je legendárním místem, kterým prošlo za neuvěřitelných 50 let jeho existence tisíce studentů. Klub se nachází v suterénních prostorech budovy B Vysoké školy chemicko technologické v Praze Dejvicích. Historie tohoto tradičního místa setkávání studentů dejvických škol začíná v 60. letech minulého století, kdy byl klub ve škole založen. V posledních dvou letech byl uzavřen a chátral.
V loňském roce bylo na popud Stavovské unie studentů VŠCHT a SÚZ VŠCHT rozhodnuto o znovuobnovení klubu. Stavovská unie oslovila Spolek posluchačů architektury - nezávislou organizaci při FA ČVUT a společně vyhlásili workshop zakončený studentskou soutěží pro posluchače Fakulty architektury pražské ČVUT. Ze soutěže vzešel vítězný návrh autorů Petra Panulina a Petra Kobana (dnes studenti 6. ročníku FA)
Původní zastaralý a poničený interiér, nevyhovující provozní dispozici a špatný technický stav bylo nutné od základu změnit. Inspirací pro autory bylo samotné místo klubu, které svým utajením a rozměry působí jako „pelíšek“, ten se stal základním prvkem nového interiéru. 

Vstup do klubu zůstal v původní poloze, následuje chodba lemovaná po obou stranách nerušícími vestavěnými skříněmi z bílého laminátu. Černá velkoformátová dlažba v kontrastu s bílou a nepřímé osvětlení v podhledu dodává jinak úzkému táhlému vstupu atraktivitu a pocit očekávání. Samotný prostor klubu je pojat vzdušně a čistě v barevné kombinaci odstínů šedé a výrazné oranžové a zelené barvy. Dispozice je řešena sezením podél delších stěn klubu, rohovým barem a zadní stěnou s pelíšky. Estetický výraz této stěny s otvory je základním prvkem designu interiéru. Volné sezení uprostřed plochy klubu je jejím negativním obrazem, volné sedáky zapadají do pelíšků v předsazené stěně. Čalouněné pelíšky s vlastním osvětlením jsou koncipované jako místa se soukromím pro četbu či relaxaci v přirozené poloze. Konstrukce předstěny je z oceli, otvory pro pelíšky z ohýbaného plechu a obklad z MDF desek potažených vysokotlakým laminátem.
Podlaha je kompletně nová včetně teplovodního vytápění s nášlapnou vrstvou z marmolea, které v odstínech šedé přechází přes obvodové vestavěné lavice na stěny klubu. Bílé kruhové stolky s dvojicí sedáků u každého nabízí až 30 míst pro návštěvníky. Akustický sádrokartonový podhled s kombinací zapuštěných a zavěšených svítidel dotváří příjemné osvětlení prostoru klubu. Stejně tak dva obnovené střešní světlíky dávají možnost proniknout dennímu světlu.
Rohový zaoblený bar bílé barvy s kontrastní černou deskou z umělého kamene zůstal umístěn v pozici starého zrušeného baru. Naopak zázemí pro personál a původní toalety prošly největší dispoziční úpravou. Bylo nutné oddělit prostor zázemí provozovatele klubu a vytvořit samostatné WC pro muže a ženy, které jsou přístupné ze vstupní chodby.
Změna vytápění klubu, obnova staré vzduchotechniky, vyspravení povrchu dvora nad klubem či přečerpávání splaškové kanalizace a kompletní nové rozvody instalací byly hlavními technickými úpravami při rekonstrukci.
Proměna klubu přispěje k obnově oblíbeného místa pro volný čas a setkávání nejen studentů vysokých škol v pražských Dejvicích.




















Stavba
Realizace
KOUBA INTERIER, s.r.o.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 15.10.11
Návštěvnost: 65762 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.