Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rozšíření vědeckého parku
Ampliación del Parque de las Ciencias

Autor: OAB | Carlos Ferrater
Spoluautor: Jimenez Brasa arquitectos | Yolanda Brasa Seco, Eduardo Jimenéz Artacho
Spolupráce: Luis Gonzalo Arias Recalde, David Molina Carneros, Cristian Eugen Boz
Adresa: Avenida de la Ciencias, Granada, Španělsko | mapa
Web: www.parquesciencias.com
Náklady: 50 450 000 USD Projekt: 2004
Realizace: 2005-08 Užitná plocha: 48377 m²


Projekt rozšíření vědeckého parku v Grandě poblíž řeky Genil spočívá ve zbudování jediné střechy, která jako otevřená dlaň ruky zakrývá a vzájemně propojuje jednotlivé programové části.
Prázdný prostor, který spojuje jednotlivé velké boxy s různou programovou náplní (markoskop, biodóm, technofórum, zdravotnictví, Andalúzie, posluchárny, prostory se stálými a krátkodobými výstavami) uspořádává mezi jednotlivými parkovými aktivitami vzájemné komunikace, provoz a celkové vztahy. Navrhované prostorové uspořádání umožňuje velkou funkční flexibilitu při situacích, kdy je potřeba propojit jednotlivé tématické okruhy.
S projektem se z velké části pracovalo jako s topografií suplující střechu, která reaguje na řadu výškových úrovní a navazuje v různých částech na kryté přístřešky. Tímto způsobem vznikl výsledný prostor a střecha, která se jako kontinuální prvek neustále proměňuje ve sled vzájemně propojených sálů.
Střecha vědeckého parku v Granadě se skládá z kontinuálního zvrásněného povrchu, který se vznáší nad nakloněnou rovinou přízemní úrovně uzavřené mezi velké výstavní prostory, zvýrazňuje komunikace a vzájemné vztahy mezi prostory a světlem, které sem proniká mezi seskládanými plochami. Velké střecha v abstraktní formě připomíná panorama horského masivu rýsujícího se za Granadou. Topografie velké střešní roviny se přizpůsobuje objemovým potřebám, vytváří v interiéru rozlehlé a vysoké uzavřené prostory, které obsahují rozmanité stavební programy.
Střecha prolétá nad terénem, vytváří novou topografii, která mezi svými ohyby nabízí prostor světlíkům, které poskytují do prohlídkových a spojujících částí dostatek přirozeného světla. Střešní krajina je koncipovaná jako dvojitá trojdimenzionální konstrukce, který v sobě obsahuje všechny potřebné servisní a technické systémy a zároveň řeší odvod dešťové vody. Orientace světlíků sleduje hlavní směry nosné konstrukce.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 05.10.11
Návštěvnost: 35842 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.