Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rozšíření Kunsthausu

Autor: Herzog & de Meuron | Jacques Herzog, Pierre de Meuron
Adresa: Aargauerplatz, Aarau, Švýcarsko | mapa
Web: www.ag.ch/kunsthaus
Projekt: 1999 Realizace: 06.2001 - 10.2003
Soutěž: 1996 Užitná plocha: 2500 m²
Obestavěný prostor: 13650 m³

Loňský výlet s Kruhem byl plný překvapení. Ačkoli jsem ve Švýcarsku byl už několikrát, dovedli Marcela s Martinem vymyslet program výrazně jiný než poznávací zájezdy, které se v poslední době uskutečnily. Kromě staveb v harmonogramu, který musel být nakonec výrazně zredukován, jsme viděli stavby, o nichž něměli potuchy ani samotní průvodci. Dodneška zjišťuji, co všechno jsme vlastně viděli. Mezi ty neplánované zastávky patřilo i dnes recenzované rozšíření musea. Z řešení detailů, užití textů Rémyho Zaugga a vtipný odkaz na historii (v tomto případě průchod Stirlingovou galerií ve Stuttgartu) do stavby naznačovalo, že by se mohlo jednat o dostavbu dvojice H&deM, ale nikdo neoplýval jistotou. Následně se mi o stavbě podařilo získat tyto informace:
V roce 1997 se uskutečnila soutěž, kde Herzog s de Meuronem získali zakázku s projektem, který byl v naprostém opaku, co vypisovatelé očekávali. Místo aby dům z roku 1959 rozšířili pod zem, expandovali do strany. Projekt přesvědčil porotu svým smyluplným urbanistickým uvažováním. Novostavba obsadila místo mezi Kunsthausem a sousední vládní budovou. Nebylo to však na úkor veřejného prostoru, ten byl přesunut o jedno patro výš - na pochůzí střechu musea. Střecha neslouží jen k vyhlídkám na historiké jádro Aarau. Její daleko důležitější funkcí je spojka zapomenuté městské osy mezi historickým jádrem a radniční zahradou. Aby dali této ose náležící váhu, byla střecha vydlážděna mechem obrostlým tufem. Tímto gestem byl ve vší úctě přenesen do města kus šlechtěné přírody skryté Rathahausgarten. Teď už park začíná na Bahnhofstrasse. Jako závit šroubu prořezává se schodiště domem a spojuje zeleň střechy (bohužel není vidět na fotografiích, protože tráva se zatím neuchytila) a park s úrovní silnice. Cesta pro pěší, která vede po střeše a skrz domem, vytváří z přístavby veřejný prostor s nezaměnitelným duchem. Tento způsob myšlení byl převeden i dovnitř budovy. Z kavárny a knihkupectví uvnitř se stalo místo ke střetávání. Staré a nové jsou zde nenásilně propojeny. Expresivní formy foyer v přízemí stojí v opozici proti pragmatickému uspořádání výstavních místostí za nimi. Vestavěné ostré sádrokartonové formy znázorňují skálu, na které se stavba nachází. Zároveň slouží jako regály, odládací a pracovní plochy. Teátrálně se bortící stěny tvoří kulisu původnímu černě natřenému točitému schodišti, které bylo jedním z malá cenností staré stavby a zároveň jediným "skutečným" objektem ve fiktivní bílé krajině H&deM.








Literatura

Autor: Petr Šmídek, 24.01.09
Návštěvnost: 57325 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.